slideshow04

Vesti

Završena informatička obuka žena u pribojskim selima

Projekat "Moj prozor u svet", sa kojim je udruženje žena "Sačuvajmo selo" iz Priboja, konkurisalo i dobilo sredstva kod Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija u iznosu od milion dinara, uspešno je priveden kraju. Povodom uspešnog završetka istog, u ponedeljak 10.juna u hotelu "Lim" u Priboju održana je i završna konferencija, kojoj je prisustvovala državna sekretarka Tatjana Matić iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, a sve zahvaljujući tome što je ovo bio jedan od dva najbolje ocenjena projekta.

poseta drzavne sekretarke tatjane matic

U okviru projekta obavljena je obuka 32 žene iz četiri seoske mesne zajednice u Priboju, kupljeno je šest laptopova koje su one koristile, foto aparat, projektori i sve ono što je bilo potrebno za prezentaciju njihovih proizvoda. Obuke su vršene u domaćinstvima samih žena, kako one ne bi morale da dolaze u grad i tako gubile na vremenu. Uspešno su završile osnovnu IT obuku i upoznale se sa osnovnim oficijalnim paketom, radu na računaru putem interneta, na svim aplikacijama i prezentacijama na Power pointu, koje su na konferenciji i predstavile.

Državna sekretarka Tatjana Matić, istakla je da je motiv Ministarstva bio da se pomognu žene poljoprivrednice i dobre nevladine organizacije.

"Smatramo da je ovaj način okupljanja i rada ono što je neophodno ne samo kao podrška razvoju ruralne sredine u Republici Srbiji već i ekonomskog osnaživanja žena u zajednicama. Ovaj pribojski kraj i žene su pokazale koliko im intelektualne veštine pomažu u tome da svoje proizvode mogu da prezentuju na različitom internet tržištu. Za kraj godine planiramo da realizujemo još jedan projekat u saradnji sa ovom nevaldinom organizacijom u Priboju ali i sa lokalnom samoupravom. Sledeći korak je formiranje ženske zadruge i nešto čemu ćemo mi kao resorno ministarstvo dati podršku”, rekla je Matić.

Zamenik predsednika opštine Priboj Saša Vasilić zahvalio se državnoj sekretarci i resornom ministarstvu na pomoći ovom udruženju žena:
"Ovo je samo jedan od vidova pomoći koje je resorno ministarstvo pružilo opštini Priboj, a naš cilj je da što više sredstava povučemo da bi imali još primera dobre prakse. Mi u lokalnoj samoupravi želimo da podržimo ovakav vid udruživanja građana. U politici imate jedan negativan stav prema nevladinom sektoru, ali Udruženje žena Sačuvajmo selo upravo je i na ovaj način pokazalo šta je pravi nevladin sektor. On je okrenut pomoći građanima i ne libe se da potraže pomoć od države i društva, od finansijskih institucija koje mogu da im pomognu da bi napravili najbolje za svoje građane na terenu. To je naš zajednički cilj, da naši građani mogu da žive bolje”, rekao je Vasilić.

On je dodao da se svih godina trude da kroz budžetska sredstva pomognu, i da će tako i nastaviti jer su svi projekti Udruženja žena „Sačuvajmo selo” izvanredni i da daju dobre rezultate.

Predsednica Udruženja žena „Sačuvajmo selo” Malina Stanojević objasnila je da je projekat podrazumevao informatičku obuku seoskih žena, a prezentacijom svojih domaćinstava pokazale su da su oblast savladale veoma dobro. Prema njenim rečima obuka je trajala šest meseci.