slideshow04

Vesti

Priboj se priključio akciji "Očistimo jezera i reke Srbije" dnevnog lista Blic

Među prvim opštinama u Srbiji koje su reagovale na veliku akciju dnevnog lista Blic „Očistimo reke i jezera od đubreta“ je i opština Priboj, koja je juče formirala Eko-tim koji će izvršiti pripreme i u sredu 26. juna u saradnji sa Blicom sprovesti veliku akciju uklanjanja plutajućeg otpada na Potpećkom jezeru.

Na inicijativu predsednika opštine Priboj ovim timom će koordinirati Dragan Ljeljen, pomoćnik predsednika za odnose sa javnošću i ruralni razvoj, dok su članovi ovog tela direktori JKP „Usluga“ Priboj i Turističke organizacije, koordinator Kancelarije za mladePriboj, predsednici ekoloških udruženja „Jastreb“ i „Primus“ iz Priboja.

ocistimo jezera i reke akcija 1

Tim ima zadatak da u saradnji sa Blicom sprovede u sledećih sedam dana medijsku kampanju na pripremi i masovnosti akcije čišćenja, čime bi se ujedno značajno podigao i nivo svesti šire javnosti o problemu zagađenja Limskog sliva i svih vodotokova u Srbiji.

Prema rečima predsednika opštine Priboj Lazara Rvovića, ova akcija koju je pokrenuo Blic i na koju je Priboj kao lokalna samouprava prvi reagovaao, idealno se uklapa u započete aktivnosti na sanaciji gorućeg ekološkog problema u Polimlju, što plutajući otpad i jeste. On je podsetio da je Priboj u saradnji sa opštinom Bijelo Polje u martu otpočeo prekogranični projekat "Rehabilitacija ilegalnih deponija na reci Lim i podizanje svesti o njihovoj štetnosti", koji realizuju , JKP "Usluga" Priboj i NVO Euromost iz Bijelog Polja, a koji se finansira od strane Evropske unije u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora 2014-2020. Druga eko-aktivnost koja počinje da se realizuje ovih dana je projekat UG „Jastreb“ iz Priboja „Eko mreža za zasutavljanje plutajućeg otpada na Potpećkom jezeru“, koji će sufinansirati opština Priboj do kraja tekuće godine.

„Očekujem da ovaj Tim koji smo formirali izvrši sve pripremno-organizacione radnje za veliku akciju čišćenja u sredu 26.juna i u saradnji sa Blicom, medijskom kampanjom omasovi akciju i tom sinergijom doprinese poboljšanju katastrofalnog stanja na Potpećkom jezeru“.

Opština Priboj je najugroženija lokalna smouprava u slivu Lima, jer se u Potpećkom jezeru koje se nalazi svega 6 kilometara uzvodno od gradskog jezgra novog dela grada, generiše plutajući otpad koji stigne iz pet opština u Crnoj Gori, od kojih ni jedna nema sanitarnu deponiju kao i otpad sa najčuvenije srpske nesanitarne gradske deponije „Stanjevina“, koja se nalazi na samoj obali Lima u Prijepolju. Desetine hiljada kubnih metara plutajućeg otpada koji svake godine stigne do Potpećkog jezera ozbiljno kontaminiraju životnu sredinu u opštini Priboj, čime su njeni stanovnici izloženi negativnim uticajima na prirodno okruženje i trpe najveću štetu od svih sedam opština u slivu Lima, u sve tri države kroz koje protiče ova predivna planinska reka.

ocistimo jezera i reke akcija 2