slideshow04

Vesti

Asfalt u Gazdićima - MZ Rača

Realizujući ovgodišnji program asfaltiranja ulica i puteva u Opštini Priboj ovih dana radi se na asfaltiranju planiranih deonica putnih pravaca u MZ Rača. U zaseok Gazdići, iznad pruge i Slobodne zone, stigao asfalt u dužini od jednog kilometra.

Pruga je ovde poodavno bila granica. Do nje je i železničkog stajališta Rača svojevremeno stigao i asfalt. Dalje se gore u brda moralo makadamom koji je ispresecan potocima i opterećen velikim usponom. Pored kuća Gazdića, gore i seosko groblje, pa se i na ovaj i na onaj svet, do krajnjeg odredišta, moralo makadamom. Trasa puta jeste bila dobro proširena, nasipao se tampon u nekoliko navrata, ali bujica kad krene ili obilne letnje kiše sve odneše dole do pruge. Ostajale samo vododerine. I bilo gore leti, nego zimi.

asfalt u gazdicima

Ali tim mukama Gazdića i ostalih Račana koji koriste seosko groblje napokon došao kraj. Ovih dana u zahvatu kritična deonica puta. Asfalt već stigao na pola puta, odozgo od kuća, preostao samo još deo do pruge.

A u posetu ovom delu Rače i njegovim meštanima stigao u sredu, 19. noveembra, i prvi čovek opštine Lazar Rvović sa saradnicima da obiće radove, uveri se u kvalitet urađenog, čestita meštanima, ali čuje i druge potrebe i zahteve žitelja ove prigradske mesne zajednice, jer su od grada svega tri – četiri kilometra. Sada u potpunosti povezani asfaltnom podlogom.

Nova deonica asfaltnog puta za Gazdiće je u dužini od jednog kilometra, širina je 3 metra, a debljina 6 centimetara. Za 3000 kvadrata utrošeno je 430 tona asflatne mase, za šta je sa pripremenim radovima i nasipanjem iz opštinskog budžeta izdvojeno oko 4 miliona dinara.

Gazdići dočekali asfalt. Srećni i zadovoljni. Po dobrom domaćinskom običaju izneli i piće i iće da se nazdravi i proslavi ovaj dan koji će zasigurno značiti i bolje dane ovog dela Rače, ali ostanak i opstanak ljudi na ovom području, pa zašto ne i povratak.

Zbog pruge odnosno pružnog propusta i njegove neadekvatne visine asfalt se morao pretovarati na manje kamione, pa je to delom usporavalo i radove, ali već sutra, na Arađelovdan sve će biti završeno, pa tako sada crna asfaltna traka ponosno vijuga kroz kamenjar i visoke borove, sve gore do vekovnih ognjišta Gazdića koji će sada i lakše i brže stizati do svojih porodičnih imanja, a oni iz daleka do svog najalepšeg zavičaja.