slideshow04

Vesti

Poseta Predsednika opštine Priboj MZ Kalafati

U okviru svoje redovne poseta građanima naše opštine, na kraju jedne i preznetiranja planova za novu kalendarsku godinu, predsednik opštine Priboj Lazar Rvović i direktor JP za uređenje građevinskog zemljišta i razvoj Priboj Zdravko Pešut, u ponedeljak 9.decembra, posetili su MZ Kalafati gde su razgovarali sa građanima ove pribojske mesne zajednice oko neophodnih infrastrukturnih aktivnosti u ovoj mesnoj zajednici.

Realna je potreba, a i civilizacijsk dostignuće da centar MZ treba da se uredi i sredi, tu gde je Škola i nekadašnji društvevni dom. Građani su ovih dana uspeli da sopstvenim sredstvima i radom urade dosta toga, neutrališu deo klizišta na putu kroz ove selo, ali i da uklone divlju deponiju koja je sticajem okolnosti nikla baš u centru sela, a dobar deo sredstava uložili su i u sređivanje prostora oko osvetljenja osnovne škole u selu, regulisanja samog ulaza odnosno stepeništa u zgradu škole, kao i igrališta ispred škole.

skola kalafati

Ipak, na skupu u osnovnoj školi, među 30-ak građana ove mesne zajednice, dominirao je put, i to mogući asfaltni put kroz zaseok Nurovića, Hazirovića, Tabakovića, Suljevića, kroz deo ove mesne zajednice, u dužini od 2,5 kilometara, koji je urađen još pre dve godine, kada je probijena trasa, sredstvima takođe lokalne samouprave. Put je 2017. godine doveden u odlično stanje, ali za dve godine, pogotovu na usponima i nizbrdicama bujice su učinile svoje pa je put oštećen, pa je asfalt dugododišnja i realna želja meštana ovog dela MZ Kalafti.

U planu opštine za tekuću godinu je i porpavka 850 kvadrljta asfalta na putu Brana – Kalafati – Mažići, što će zbog zauzetosti izvođača, biti urađeno na proleće, ili kada se završe planirani radovi na asfaltiranju drugih putnih rpavaca. Lokalna samouprava ono što je započela to će i završiti. Uradili smo trasu puta, rešili propsute i kanale, preostaje samo asfalt, koji možemo rešiti na dva načina – rekao je građanaima Kalfata pri čovek opštine Priboj Lazar Rvović

Asfaltna traka će, da li jednom ili drugom opcijom, narednog leta da se zavijuga kroz zaseok Nurovića i Hazirovića, odosno Tabakovića i Suljevića u MZ Kalafati. Da li će asfaltnom masom odjednom biti presvučena kompletna trasa ili samo deo ovog puta, zavisiće od toga da li će proći projekat puta kod Kancelarije za javna ulaganja Vlade Srbije ili će u etapama ovaj putni pravac, asfaltom presvući opština Priboj svojim sredstvima.

Građani Kalafat su se ove jeseni sami angažovali na rešavanju problema potoka, pored Škole, odnosno klizišta na opštinskom putu pored škole i deponije u centru mesne zajednice, gde su građani sopstvenim sredstivma neutralisali stvorene probleme, uradili i stepenište za ulazak u školu, pripremili igralište za asfaltiranje, postavili javnu rasvetu na školi, ali nedostaje osvetljenje i u centru Mesne zajednice.

Da bi se neutralisale i druge divlje deponije u selu, Gledović je zahtevao i postavljanje kontejnera za odvoz smeća, a naravno da građani plate izvršenu uslugu, a Mensur Hazirović je potencirao i dugogodišnji problem Kalfata sa vodom, i za piće i za tehničku upotebu, pa je u tom kontekstu dogovoren i sastanak u najskorije vreme sa direktorom JKP Usluga i bivše Direkcije, oko odovoženja smeća, rešavanja problema sa snabdevanjem vodom i pitanja javne rasvete u selu.

A na proleće, čim to vremenske prilike dozvole, kreću i radovi na asfalatiranju školskog igrališta i uređenja platoa pored škole kao i izgradnje fasade na samoj zgradi škole koju trenutno pohađa 10 učenika od prvog do četvrtog razreda. Sredstva za asfaltiranje igrališta od 1,5 miliona dinara obezbedila je opština Priboj, a obezbediće i sredstva za nabavku materijala za fasadu, dok će zanatske radove izvesti sami meštani.

I umesto zaključka ovih kratkih ali sadržajnih razgovora u MZ Kalfati, meštana i čelnika lokalne samouprave, završna reč jednog od meštana ove mesne zajednice, jeste da je današnji skup dobra stvar, što se razgovara i dogovara, jer dogovor kući gradi, a posle ovog sastanka meštani Kalafata očekuju i nove asfaltne puteve, uređena igrališta, fasadu škole, javnu rasvetu, manje divljih deponija.