slideshow04

Vesti

Novi prostor za Udruženje MNRO Priboj

Udruženje za pomoć osobama ometenim u razvoju - MNRO Priboj kao i Društvo za dečju i cerebralnu paralizu Priboj, uz pomoć lokalne samouprave i tadašnje Američke organizacije za međunarodnu pomoć – Mercy corps, dobili su svoj krov nad glavom, svoju drugu kuću, gotovo pre 20 godina, odnosno 2000-te godine u prizemlju gradskog stadiona u Novom Priboju.

Prostor nije bio veliki, nešto preko 60 kvadrata, ali je u tom trenutku zadovoljavao potrebe naših sugrađana koji imaju probleme u mentalnom razvoju, jer je poenta bila da takve osobe uprkos svemu izađu iz kuće ili stana, da savladaju predrasude i da samoću u četiri zida gde su jedino članovi porodice bili uz njih, zamene sa zajedničkim druženjem u svom novom, toplom i savremeno opremljenom prostoru.

mnro 2019

I ubrzo su prostorije postale njihovo stecište, njihov drugi dom, gde su se upoznavali, družili, provodili vreme zajedno, a njihovi roditelji ili staraoci razmenjivali iskustva, savete i načine pomoći. Najbitnije je da su na taj način ove osobe ili njihovi roditelji prevazišli strah od pogleda drugih, otklonili svoj stid ili predrasude prema sebi, a njihove komšije ili budući drugari, odnosno okolina, prevazišli svoje predrasude prema njima.

Udruženje MNRO Priboj trenutno broji preko 40 članova i verovatno sve osobe u gradu koje imaju problema u mentalnom razvoju i nisu članovi Udruženja, jer kod pojedinaca još uvek postoje ranije pomenuti strah ili predrasude od reakcije okoline. Tako je ovaj prostor postao i pretesan za dnevni boravak koji tenutno pohađa 18 članova pa se ova vrsta edukacije i druženja organizuje u dve smene, kako bi se na adekvatan način mogla posvetiti pažnja svima, a oni zajedno i bezbedno i uspešno, funkcionisali.

Višegodišnja nastojanja za proširenjem svog poslovnog prostora, odnosno prostora za dnevni broavak, su ipak urodila plodom pa će se na proleće dograditi jedan deo prostorija, a ovih dana je završena dokumentacija i dobijena građevinska dozvola takođe uz pomoć svoje Opštine.

- "Budući prostor će nam značiti zaista dosta", kaže Fata Porović predsednica Udruženja MNRO Priboj. "Time ćemo rasteretiti dosadašnji dnevni boravak, povećati broj korisnika, ali i stručnu negu i edukaciju svih članova. Lokalna samouprava nam je uvek pomagala, i zato veliko hvala Opštini i predsedniku Lazaru Rvoviću što uvek i misle i rade u našem interesu", ističe Fata Porović i dodaje da su već u razgovorima sa donatorima oko opremanja novog prostora. "Dugujemo zahvalnost i arhitekti Harisu Zekoviću na besplatno urađenom projektu" – kaže predsednica udruženja MNRO Priboj Fata Porović.

Povećanjem kvadrata poslovnog prostora Udruženja MNRO Priboj gotovo za duplo neće u startu značiti i toliko povećanje broja korisnika u odnosu na dosadašnji broj. Povećanja korisnika u dnevnom boravku će biti, ali se mora povećati i konfornost, ali i veća stručna pažnja, briga i edukacija, odnosno potreban će biti i brojniji stručni kadar.

Sa dograđenim prostorom Udruženje MNRO Priboj raspolagaće ukupno sa 113 m2, a predračunska vrednost gradnje u jednom nivou iznosi 2.550.000 dinara. Ponovimo, radovi će početi čim to vremenske prilike dozvole.