slideshow04

Vesti

Radovi za izgradnju gradske toplane na biomasu počinju u septembru

Nakon potpisivanja ugovora o izgradnji nove gradske toplane na biomasu u Priboju, polovinom juna, u petak, 3. jula, u prostorijama novootvorenog Regionalnog inovacionog startap centra u Priboju, održan je prvi, inicijalni sastanak sa predstavnicima izvođača, konzorcijumom Južna Bačka iz Novog Sada, ali i sa predstavnicima svih činilaca ovog projekta, na kome su tačno precizirani rokovi za izgradnju nove toplane.

Zamenik predsednika Opštine, Saša Vasilić, kaže da bi do 1.oktobra naredne godine, trebalo da imamo novu toplanu, a stavljanje iste u funkciju od grejne sezone 2021/2022.

inicijalni sastanak izgradnja gradske toplane

"Pripremni, odnosno zemljani radovi na izgradnji gradske toplane na biomasu u Priboju počeće u avgustu, dok građevinski radovi startuju 10.septembra. Projekat izgradnje gradske toplane na biomasu podrazumeva i kompletnu rekonstrukciju toplovoda u Priboju i izgradnju novih podstanica. Tender za rekonstrukciju toplovoda je završen, odabran je i izvođač, a tender za zamenu podstanica je u toku. Radovi će početi u aprilu naredne godine, nakon završetka predstojeće grejne sezone. " rekao je Vasilić.

Podsetimo, buduća toplana biće snage od 8 MW na biomasu, a imaće i dva rezervna kotla na lož ulje, ukupne snage 15 MW. Uz opštinu Mali Zvornik, Priboj je prva lokalna samouprava u Srbiji, koja će na ovaj način dosadašnja fosilna goriva, u potpunosti zameniti biomasom.

Pribojci koji se greju na daljinski sistem imaće ubuduće kvalitetno i kontinuirano grejanje svih 24 sata, korisnici će plaćati onoliko koliko potroše, uštede energente biće najmanje 50 odsto, a time će biti ostvarene značajne uštede i u opštinskom budžetu. Izgradnjom toplane na biomasu, pored energetske efikasnosti, neće biti zanemarljiv ni ekološki efekat.

Pored postojećih korisnika, nova toplana omogućiće priključke i drugim potrošačima u zgradama, u kojima do sada nije bio uveden daljinski sistem grejanja.