slideshow04

Vesti

Film "Toma" o pevaču Tomi Zdravkoviću sniman i u Priboju

Ovog leta započeto je snimanje filma "Toma", filma o najvećem boemu među pevačima narodne muzike Tomi Zdravkoviću, a ovih dana određene scene snimane su i u Priboju, odnosno u centru MZ Kratovo, gde je je imitirana Tomina kuća u njegovom selu Pečenjevci, kraj Leskovca, kao i jedno boemsko, odnosno pokersko veče u nekadašnjem restoranu „Narcis“ u prigradskom naselju Mramorje.

U filmu su, u pomenutom restoranu, odnosno zadimljenoj kafani, gde je Toma uz neizostavni vinjak, sa prijateljima igrao poker do sitnih sati, nastupila i dva glumca amatera iz Priboja – u ulozi igrača pokera Ibrahim Ćata Hasanagić, a u ulozi konobara Anes Šnjufa Hrlović.

film toma zdravkovic 2020

Film "Toma" je impresija o mitu i legendi Tome Zdravkovića, odnosno priča o prijateljstvu, ljubavi i muzici nezaboravnog srpskog pevača, kompozitora i pesnika. Ovom velikom pevaču i boemu, inspiracija za njegove pesme bile su žene, zato je imao i četiri braka, a povezivali su ga i sa brojnim poznatim i nepoznatim ženama toga doba. Postoji i priča da je među njima i jedna konobarica iz Priboja, koja je otišla sa njim nakon jednog njegovog gostovanja u Priboju.

Toma je bio izuzetan interpretator narodne muzike, a nadživeli su ga brojni hitovi, od nezaobilaznih, Danke i Branke, do Dal je moguće, Šta će mi život, do Tužnog leta i Evo već je jesen, Kafana je moja sudbina, Dotako sam dno života. Glavno njegovo osećanje bila je tuga, zato mu je kafana bila prva a ne druga kuća, a alkohol, i porok i najveći neprijatelj, do poslednjih dana. Toma je rođen u Aleksincu, bio je nemirnog duha, pa je često menjao mesto boravka, a iako je poživeo svega 53 godine, njegov živet je bio buran i ispunjen brojnim dogodovštinama, koje su danas prerasle u legendu. Umro je 1991.godine u Beogradu.

Toma se pojavljivao i u nekoliko filmova, pre svega kao pevač, ali i kao glumac u filmovima Balkan ekspres i Bolje od bekstva, serijama Bolji život i Doktorka na selu, do Top liste nadrealista i filma Kako je propao rokenrol.

Scenario za film potpisuje poznati glumac i sve češće producent Dragan Bjelogrlić, uloga osvetljavanja lika Tome Zdravkovića poverena je jednom od najperspektivnijih glumaca mlađe generacije, Milanu Mariću, koji se već dokazo u biografskom filmu o ruskom književniku Aleksandru Dovlatovu, glumio je i legendarnog Gavrila Prncipa, nastupao u brojnim domaćim serijama, pogotovu o mladima,a trenutno je aktuelan u seriji Državni službenik, gde tumači agenta Lazara Stojanovića.

U filmu se pojavljuje i dosta drugih poznatih glumaca,ali i estradnih zvezda toga doba,Tominih prijateljica i prijatelja, od Silvane Armenulić, Dragana Nikolića do Predraga Živkovića Tozovca i Bore Todorovića.

Film o Tomi Zdravkoviću snima se u velikom broju gradova i opština Srbije, od Valjeva,Zrenjanina,Beograda, Priboja, Prijepolja, ..pa do Čikaga,gde je Toma takođe živeo.

Snimanje filma „Toma“ trebalo bi da bude završeno do kraja oktobra,a u bioskopima se može očekivati već početkom naredne godine.