slideshow04

Vesti

Električni bicikli za domaćice u Priboju

Žene domaćice, odnosno negovateljice, koje u Priboju pružaju pomoć u kući starijim osobama i licima kojima je potrebna nega, ubuduće će do njih stizati i na električnim biciklima. Bicikli dolaze kao podrška zaposlenima u oblasti socijalne zaštite, u vreme povećanog broja zaraženih virusom Covid-19.

Tako su u Priboj, odnosno Centar za socijalni rad stigla četiri električna bicikla, sa pratećom opremom, kacigama i sigurnosnim lancima.

Bicikli rade na bateriju i mogu se voziti sa i bez elektro pogona, a sa jednim punjenjem može se preći i do 120 kilometara. Četiri bicikla, koje je dobio Priboj, prilagođeni su vožnji po brdovitim predelima.

Donacija je uručena kroz projekat nemačko – srpske razvojne saradnje „Usluge socijalne zaštite za osetljive grupe“, a obezbedila ih je Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

"Ovo je do sada i najveća donacija GIZ-a Centru za socijalni rad, jer smo do sada kroz dve donacije obezbedili značajne količine zaštitnog i sanitetskog materijala, a bicikla će nam značiti za još veću afirmaciju usluga socijalne zaštite, koje su u ovom gradu i do sada bile na zavidnom nivou.", rekao je Zoran Polić, direktor Centra za socijalni rad u Priboju.

"Pomoć u kući za starija lica, jedna je od najčešće korišćenih usluga socijalne zaštite i drago nam je da ćemo donacijom električnih bicikala podržati zaposlene u socijalnoj zaštiti i time olakšati dolazak do korisnika, a upotreba ovih bicikala imaće i pozitivan efekat na zaštitu životne sredine. Činjenica da su bicikli proizvedeni u Srbiji, dodatni je bonus, jer time podržavamo i razvoj domaće zelene ekonomije.", rekao je Markus Majer, vođa projekta.

Podrška GIZ-a obuhvata 16 gradova i opština, a do kraja godine biće uručeno ukupno 58 električnih bicikala - 26 prilagođenih brdskim i 32 namenjena ravničarskim terenima.