slideshow04

Vesti

Plivanje za Časni krst u Priboju

U duhu tradicije i uz blagoslov Njegovog preosveštenstva vladike Mileševskog Atanasija, u organizaciji Crkvene opštine Priboj pod pokroviteljstvom lokalne samouprave, i ove godine na veliki hrišćanki praznik Bogojavljenje, organizovano je plivanje za Časni krst.

U bistre ali hladne vode Lima zaplivala su 33 odvažna mladića, dužina staze bila je 33 metra, a i jedan i drugi broj simbolizuju 33 godine ovozemaljskog života Isusa Hrista.

Prvi do Časnog krsta stigao je višegodišnji učesnik ove manifestacije, Marko Karadžić.

"Ovo je dokaz da smo mi, naša tradicija i naša vera, jači i od pandemije.", rekao je pobednik šeste manifestacije plivanja za Časni krst u Priboju.

"Drago mi je što uprkos korona virusu, odavde iz Priboja šaljemo u svet ovu prelepu sliku naše vere i našeg pravoslavlja. Ovo nije samo moja pobeda, ovo je naša zajednička pobeda, svih mojih drugara koji su plivali, ali i svih onih koji su došli da nas bodre. ", jasan je bio Marko Karadžić

Zbog pandemije koronavirusa ove godine nije bilo litije od gradske crkve do Lima, ali su učesnici Bogojavljenskog plivanja prisustvovali liturgiji u hramu Vaskrsenja Hristovog u Novom Priboju.

Plivanje za Časni krst uspešno je proteklo u organizaciji Crkvene opštine Priboj,učesnicima je organizator dodelio zahvalnice odnosno blagodarnice, a pobedniku je kao dar pripao i krst, kao krstonoscu do sledeće godine.

Organizaciju ove tradicionalne manifestacije pomogli su i pribojski privatni preduzetnici.