slideshow04

Vesti

Održana manifestacija "Tromeđa bez međa"

U Priboju je, u porti hrama Vaskrsenja Hristovog, 26. avgusta, održana treća po redu, manifestacija izvornog narodnog stvaralaštva "Tromeđa bez međa", gde su u takmičarskom delu, nastupile muške i ženske pevačke grupe iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, odnosno Priboja, Pljevalja, Rogatice, Prijepolja, Foče,Berana, Aranđelovca, Užica, Nove Varoši, Inđije, Ivanjice, Lučana i drugih mesta.

Ova manifestacija bila je prilika da organizator UŽ "Sačuvajmo selo", koje je do sada relizovalo čak 22 projekta namenjena ženama na selu i njihovim porodicama, okupi i sve donatore i saradnike, a za sve njih prijem je priredio predsednik opštine Priboj, Lazar Rvović.

"Mi kao loklna samouprava uvek ćemo pomagati aktivnoti ovakvih udruženja, koja rade u interesu naših građana, pogotvu žena na seoskom području i kojima se neguje i čuva od zaborava naša bogata narodna tradicija.", rekao je pozdravljajući goste u ime lokalne samouprave, Boris Mrdović, predsednik SO Priboj.

U porti crkve u Naselju, čuvare srpske tradicije i poštovaoce narodne baštine, kao i domaćice vrednih ruku "Tromeđe", blagoslavio je vladika mileševski, gospodin Atanasije.

"Cilj manifestacije je da povećavamo vidljivost seoskih žena, njihovo osnaživanje i povećanje njihove informatičke pismenosti i svake druge edukacije.", istakla je ovom prilikom, Malina Stanojević, predsednica UŽ "Sačuvajmo selo".

Ovogodišnju manifestaciju "Tromeđa bez međa", otvorila je Brankica Janković, poverenca za zaštitu ravnopravnosti.

"Privligegija je i čast otvoriti jednu ovakvu manifestaciju, čije ime zapravo sve kaže, Tromeđa bez međa.", konkretna je bila poverenca.

Gotovo dva sata odzvanjali su u porti gradske crkve glasovi slavuja i ona naša, stara, izvorna narodna pesma, pesma Tromeđe, ali i zvuci svetih srpskih gusala, frule, dvojnica i klaneta.

Nastupe učesnika - takmičara,pomno je pratio i stručni žiri, koji su činili uvaženi etnomuzikolozi: dr Dimitrije Golemović, mr Mira Drobac i Svetlana Azanjac.

U kategoriji ŽPG prvo mesto pripalo je PG "Sretenje" iz Rogatice, druge su bile dame iz Društva guslara "Priboj", dok je treće mesto pripalo PG "Bele rade" iz Ivanjice.

U muškoj konkurenciji najbolji su bili članovi PG "Ognjište" iz Foče, drugo mesto pripalo je PG "Jabuka" iz Prijepolja, a treće PG "Potkovač" Pljevlja.

U kategoriji mladih pevača, kao nastavljača ove narodne tradicije, prvo mesto pripalo je KUD "Soko" iz Inđije, a drugo PG "Potkovač" Pljevlja, dok je treće mesto pripalo mladom guslaru iz Priboja, Nemanji Avramoviću.

U okviru izložbe domaćih proizvoda i ručne radinosti, najuređeniji štand imali su domaćini, žene iz Udruženja "Sačuvajmo selo", dok je najbolju posnu pitu pripremila domaćica Ljiljana Otašević, iz pribojskog sela Brezna, drugo mesto pripalo je Gorici Miletić iz Nove Varoši, a treće Ivanki Stanojević iz Priboja.