slideshow04

Vesti

Izgorela škola u Strmcu

Škola u pribojskom selu Strmac, izgrađena je tačno pre pola veka, početkom sedamdesetih godina prošlog veka. Bila je ponos sela i ovog kraja, a 8.maja, u toku noći, potpuno je izgorela. Ostali su samo zidovi, koji podsećaju na zvanično najlepšu seosku školu u Srbiji 1974. godine.

Deleći sudbinu većine sela u Srbiji, škola u ovom planinskom selu, udaljenom 40 km od Priboja, zbog nedostatka đaka, zatvorena je već dve decenije. Pre dve godine sredstvima Opštine zamenjen je krov, kako bi se škola sačuvala od daljeg propadanja.

Požar na zgradi škole meštani povezuju sa događajem, koji se desio pre dva dana, 6.maja, kada je, za sada nepoznati počinilac, pod velom noći, porazbijao stakla na pomoćnim objektima škole - nekadašnjoj đačkoj kuhinji, kući gde je bio stan direktora i kiosku prodavnice. Iako ovom događaju nisu pridavali mnogo pažnje, slučaj je prijavljen policiji, koja je sutradan izašla na lice mesta.

Stakla na školi to veče nisu oštećena, ali su ujutru zatečena ulazna vrata škole otvorena.

Požar je primećen 8.maja oko 22 sata, pa meštanima nije bilo sna. Noć su proveli u neverici i strahu. I noć i dan proveli su kod svoje škole, puni emocija zbog onog što se desilo - jer škola je bila deo njihove porodice.

Uz meštane, kod škole gde je požar lokalizovan, dežurali su vatrogasci - spasioci, pripadnici policije, inspektori. Istražne radnje kreću narednog dana, kada požar bude potpuno ugašen. Meštani sumnjaju da je požar namerno podmetnut, iako će konačnu reč dati - nadležni organi.

Delegaciju ovog sela primili su čelni ljudi Opštine, predsednik Opštine i predsednik SO Priboj, Lazar Rvović i Boris Mrdović, i obećali puno angažovanje svih državnih organa u rasvetljavanju ovog nemilog događaja.

Prvi čovek opštine Priboj, Lazar Rvović obećao je potpuno obnavljanje objekta škole, koja bi nakon toga mogla dobiti i novu namenu, poput škole u prirodi za izvođenje rekreativne nastave, ne samo pribojskih školaraca.

Inače, škola u Strmcu nalazi se na padinama planine Javorje, u pograničnom delu sa Bosnom i Hercegovinom, odnosno opštinama Rudo i Čajniče.