slideshow04

Održana 45. Sednica Opštinskog veća opštine Priboj

Danas je održano 45. po redu zasedanje Opštinskog veća opštine Priboj. Na dnevnom redu današnje sednice razmatrane su tri tačke uključujući i tekuća pitanja, odnosno pojedinačna obraćanja građanja Opštinskom veću, obzirom na to da su na predlog predsednika Opštine, Lazara Rvovića prve tri tačke dnevnog reda, koje su se odnosile na rešavanje problema pasa lutalica, odložene zbog dorade.

Imajući u vidu da se radi o veoma ozbiljnom problemu, oformljena je Komisija koja će se baviti strategijom rešenja ovog problema, kojem je Opština pristupila samostalno, tako da će se u određenim dokumentima strategije, uz konsultacije sa stručnim službama do narednog zasedanja napraviti određene dorade.

Prva tačka današnjeg zasedanja bila je Utvrđivanje predloga Odluke o izmeni Plana detaljne regulacije za izgradnju male hidroelektrane "Rekovići" na reci Lim. Povodom ove tačke dnevnog reda, sednici je prisustvovao Elvis Mujović, rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo, komunalno-stambene i imovinsko-pravne poslove, koji je članovima Veća dao kratko i precizno objašnjenje zbog čega se pristupa izmeni prethodno već usvojene Odluke. Izmeni plana pristupa se iz razloga promene tipa brane, tako da značajnije ne menja fizičke karakteristike već planirane brane, već se izmena odnosi na produbljivanje korita reke. Inače, po zapremini akumulacije ova brana spada u one za čiju dozvolu je nadležno resorno Ministarstvo. Izmena Odluke je utvrđena i prosleđena Skupštini Opštine na usvajanje.

Povodom Utvrđivanja predloga Odluke o izmenama i dopunama Odluke o stipendiranju talentovanih studenata, predsednik SO Saša Vasilić je obrazložio razloge za izmenu iste. Obzirom na to da prethodnim Konkursom se utvrdio obuhvat studenata koji mogu da ispune uslove istog, a i kroz komunikaciju sa studentima iz Priboja, kroz aktivno učešće studenata u donošenju lokalnih odluka vezanih za obrazovanje, danas se pristupa jednoj ovakvoj izmeni. Studenti predvođeni najboljim pribojskim studentom Đorđijem Tripkovićem, u komunikaciji sa predsednikom Skupštine, poslali su svoje predloge, koji su kasnije u saradnji sa načelnikom OU Priboj, oblikovani u jedan lokalni zakonski akt. Izmenama Odluke o stipendiranju talentovanih studenata, ispoštovani su predlozi studenata, omogućeno im je da biraju između republičke i opštinske stipendije, a i aktivno su uključeni u procese odlučivanja na lokalnom nivou. Novom Odlukom, definisano je da Opštinska uprava raspisuje konkurs najkasnije do 1. novembra, kao i to da rok za prijavljivanje ne može biti manji od 10 dana. Preliminarnu listu Opštinsko veće će ubuduće potvrđivati u roku od 7 dana. Rok za podnošenje prigovora na Preliminarnu rang listu iznosi 8 dana u odnosu na 3 dana kako je bilo u dosadašnjoj odluci, o čemu će Veće odlučivati u roku od 10 dana. Za studente koji potpišu ugovor o stipendiji ubuduće biće organizovani prijemi kod zvaničnika opštine Priboj i promocija u lokalnim medijima i internet servisima. Izmena Odluke o stipendiranju talentovanih studenata utvrđena je i poslata Skupštini na usvajanje.

Dnevni red sednice možete pogledati ovde.

44 sednica opstinskog veca