slideshow04

Primer pozitivne prakse udruženja građana - "Zasad za budućnost" i u Priboju

Da je za razvoj poljoprivrede u Srbiji neophodno učešće civilnog sektora, na vreme su shvatili u fondaciji Delta, koja je samo ove godine opredelila 7,5 miliona dinara za finansiranje grantova kojima bi se unapredila poljoprivredna proizvodnja kroz socijalno preduzetništvo. Primer pozitivne prakse je udruženje građana "Sačuvajmo selo" iz Priboja, koje je jedno od šest njih koji su na poslednjem konkursu "Zasad za budućnost" dobili sredstva za nabavku mašina i neophodnih materijala.

Akcija koju je pokrenula Delta u saradnji sa Trag fondacijom, a koju su na vreme prepoznali iz udruženja "Sačuvajmo selo" danas je bila povod za prijem kod predsednika opštine Priboj Lazara Rvovića, menadžmenta ove fondacije i predsednice UG "Sačuvajmo selo". Na konkurs, koji je otvoren u aprilu, prijavilo se 66 inicijativa, od čega su 43 bile prijave poljoprivrednih gazdinstava, a 23 udruženja i organizacija koje rade po principu socijalnih preduzeća. Od ukupnog broja prijavljenih inicijativa 35 pokrivaju oblast voćarstva, 14 povrtarstva, 15 uzgoja svinja, a dve voćarstva i povrtarstva. Šest njih su dobili sredstva, među kojima je i udruženje iz Priboja kome ovo nije prvi primer pozitivne prakse i zalaganja za opšte interese.
Predsednik Opštine pohvalio je rad udruženja i predsednice Maline Stanojević, koja je uvek imala projekte sa vidljivim efektima i što je najbitnije od opšteg interesa za lokalnu zajednicu. Lepe reči čule su se i sa druge strane. Zamenica direktora fondacije Aleksandra Kresović i menadžerka projekta Nadica Milanović, istakle su da je projekat udruženja "Sačuvajmo selo" jedan od najboljih i da je pravi primer vidljivih rezultata. One su do kraja godine najavile i novi poziv, na kome se nadaju da će biti što više dobrih i konkretnih ideja koje bi unapredile poljoprivredu.
Udruženje iz Priboja dobilo je grant u iznosu od 896.830 dinara, za kupovinu plastenika, kopačica i druge mehanizacije. Inače je cilj akcije "Zasad za budućnost" da individualne poljoprivrednike i male kompanije poveže sa velikim, koje poseduju savremenu tehnologiju. Osim sredstava za nabavku mašina i materijala, pobednici konkursa dobiće i dobiće i stručnu pomoć stručnjaka Delta agrara, koji je kompanija Delta holdinga. Relazacija projekta počela je sredinom juna i trajaće do kraja ove godine, a pratiće je predstavnici Delta fondacije i Trag fondacije, sa kojom se realizuje taj projekat.
S.M.

zasad za buducnost delta fondacija