slideshow04

Projekat "Malina voće koje čuva selo" - Održana drugo predavanje za polaznike obuke

U okviru projekta "Malina voće koje čuva selo", koji je rezultat zajedničke saradnje nevladinih organizacija sa lokalnim samoupravama u Priboju i Novoj Varoši, a koji finansira Evropski PROGRES, u utorak 25. avgusta u maloj sali pribojskog Doma kulture održana je druga po redu radionica za polaznike obuke i zainteresovanu javnost o uzgoju maline.

Radionica je održana u organizaciji Udruženja proizvođača jagodičastog voća "Zlatni breg" iz Nove Varoši za 40 polaznika, 20 njih iz Priboja i 20 iz Nove Varoši. Predavač na radionici bio je dr Ivan Glišić sa katedre za voćarstvo i vinogradarstvo Agronomskog fakulteta iz Čačka, a svi prisutni podrobnije su u toku predavanja upoznati sa uslovima koje je neophodno ispuniti za podizanje zasada maline na datoj lokaciji, izborom sorti, merama nege u prvoj godini po sadnji i izradom i postavljanjem naslona. Na predavanju se moglo čuti i o najvažnijim bolestima i štetočinama, a budući malinari dobili su i korisne savete u vezi sa programom zaštite.

Nosilac projekta čija je ukupna vrednost 3.462.800,00 dinara je udruženje proizvođača jagodičastog voća iz Nove Varoši "Zlatni breg", dok su partneri na projektu opštine Priboj i Nova Varoš, kao i udruženje žena "Sačuvajmo selo" iz Priboja. Evropski PROGRES finansira 79,78%, dok opštine Priboj i Nova Varoš učestvuju u projektu sa po 10,11% sredstava. Projekat ima za cilj stvaranje održivih rešenja za dostupnost, distribuciju i pružanje javnih sredstava marginalizovanim grupama stanovništva u Novoj Varoši i Priboju kroz proizvodnju malina i sadnog materijala na ciljanim područjima u Priboju i Novoj Varoši.

projekat-malina-kao-voce-koje-cuva-selo-obuka