slideshow04

Drugi sastanak u Priboju (USAID i EU PROGRES): Proizvodnjom nameštaja od punog drveta do novih radnih mesta

Danas su u radnoj poseti opštini Priboj boravili predstavnici američke agencije JUESEJED i Evropskog Progresa, kako bi se nastavili započeti razgovori o projektu pokretanja proizvodnje nameštaja od punog drveta, koji ove agencije sprovode u cilju strateške pomoći za nerazvijene opštine u razvoju proizvodnje i povećanju zaposlenosti.

Predstavnike JUSEJDA I Evropskog Progresa Haurda Okmena, Mariju Lazić, Tamaru Dunđerović i Slobodana Derikonjića, primili su predsednik SO Priboj Saša Vasilić i projekt menadžer u Kancelariji za lokalni i ekonomski razvoj Darko Đogović. Fokus na radnom sastanku bio je na otpočinjanju prve faze strateške pomoći za razvoj proizvodnih kapaciteta i povećanja zaposlenosti u nerazvijenim opštinama Srbije, kroz projekat proizvodnje nameštaja od punog drveta. Dogovoreno je da se u prvoj fazi projekta otpočne se sa prikupljanjem podataka o šumskom bogastvu opština obuhvaćenih projektom, nakon čega bi se pristupilo izradi Akcionog plana koji bi potpisali predsednici svih lokalnih samouprava. U drugoj fazi se planira da se uz pomoć Vlade Srbije krene u implementaciju projekta, kroz dovođenje investitora koji su u svetskim okvirima renomirani proizvođači nameštaja od punog drvveta i koji su već iskazali zainteresovanost za ulaganje u proizvodnju u ovih 20 nerazvijenih opština Srbije.

Predstavnici opštine Priboj su izrazili zahvalnost i potvrdili angažovanje svih raspoloživih kapaciteta na implementaciji ovog projekta kako bi do sada, neiskorišćeni potencijali sa kojima raspolažue opština, dobili priliku da se razviju u ozbiljan resurs kroz pokretanje izvozno orijentisane proizvodnje sa kojom bi se značajno popravilo goruće stanje nezaposlenosti kako u Priboju, tako i u svim nerazvijenim opštinama Srbije.

usaid i evropski progres drugi sastanak