slideshow04

Održana 43. skupština SKGO i završna konferencija programa "EU Exchange 4"

Najveće godišnje okupljanje gradonačelnika i predsednika opština - 43. skupština Stalne konferencije gradova i opština održana je 9. decembra 2015. godine u Beogradu. Ovom skupu koji je istovremeno bio i završna konferencija programa "EU Exchange 4", prisustvovalo je više od 500 učesnika, visokih predstavnika gradova i opština, državnih institucija, međunarodnih organizacija, diplomatskog kora i dr.

Ovom prilikom gradonačelnici i predsednici lokalnih samouprava jednoglasno su zatražili da se iz javne rasprave povuče Nacrt zakona o finansiranju lokalnih samouprava, koji je izradilo Ministarstvo finansija. Najviši predstavnici gradova i opština saglasili su se da su sva rešenja iz Nacrta zakona neprihvatljiva i zatražili da se ovaj veoma važan dokument za lokal vrati na doradu.
Kako je prisutnima u Sava centru ukazao predsednik SKGO i gradonačelnik Niša Zoran Perišić, rešenja su neprihvatljiva zbog predloženog smanjenja od osam milijardi dinara u prihodu gradova i opština što dovodi u pitanje funkcionisanje lokalnih samouprava. On je podsetio da je Ministarstvo finansija, kao jedan od razloga za smanjivanje i prebacivanje tih prihoda na republički nivo navelo sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom u kojem se traži da se osam milijardi dinara prebaci sa lokalnog na republički nivo, "ali nije reklo da su lokalne samouprave u prethodnih godinu dana već prebacile taj iznos uplaćivanjem sredstava preostalih u lokalnim budžetima posle smanjivanja plata i zarada".
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, istakao je važnost toga da predstavnici gradova i opština sednu sa članovima Vlade Srbije i razgovaraju o zakonu o finansiranju lokalnih samouprava. "Primena zakona o ulaganjima je, takođe, veoma važna jer je cilj svih nas da povećamo prihode. Moramo da privučemo investitore da zapošljavaju i plaćaju lokalne poreze", rekao je Mali.
Šef delegacije Evropske unije u Srbiji, Majkl Devenport izrazio je zadovoljstvo ostvarenim "istinskim partnerstvom" između Unije i lokalnih samouprava, koje je donelo promene u životima građana. On je rekao da je važno nastaviti reforme sa otvaranjem poglavlja o pristupanju Srbije EU da bi građani, koji sa pravom očekuju da lokalne samouprave budu transparentne i pristupačne, osetili opipljive rezultate.
Kroz "EU Exchange 4" Evropska Unija je podelila više od 4,5 miliona evra grantova opštinama za ukupno 32 lokalna projekta, čijom realizacijom je značajno unapređen život građana - zatvorene su 82 ilegalne deponije, a sedam lokalnih samouprava i 13.000 domaćinstava je uvelo primarnu selekciju otpada.
Zahvaljujući tom programu, postavljen je pravni okvir za upravljanje imovinom u čak 37 gradova i opština, dok su kada je reč o poljoprivredi osnovane dve zadruge i obezbeđena je značajna podrška opštinama i zadrugama u pripremi mera podsticaja i brendiranja proizvoda.
U okviru aktivnosti u oblasti socijalnih usluga, za 60 odsto je povećan broj korisnika kuće nege, a obezbeđeno je zaposlenje za 205 gerontodomaćica i pomoćnog osoblja.
"Svi smo svesni da su opštine u Srbiji bile suočene sa ozbiljnim stvarima, kao što su izbeglička kriza u čijem je efikasnom i humanom upravljanju Srbija imala aktivnu i konstruktivnu ulogu", naglasio je Devenport i najavio nastavak saradnje sa SKGO kroz program "EU Exchange 5", koji će podržati opštine u prioritetnim oblastima.
Za najbolje realizovane projekte u okviru "EU Exchange 4" programa, šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport uručio je nagrade predstavnicima Požarevca, Petrovca na Mlavi, Kučeva, Velike Plane, Velikog Gradišta, Golupca i Žagubice za projekat „Upravljanje imovinom - korist za sve", Bajine Bašte i Sjenice za projekat „Bez divljih deponija" i opštinama Žabari i Žagubica za projekat „Izgradnja održivih usluga, poslova i organizacije". Predstavnici Požarevca, Bajine Bašte i Žabara potom su prisutnima predstavili svoje projekte.
Svih 85 lokalnih samouprava koje su obuhvaćene u sprovođenju "EU Exchange 4", dobilo je zahvalnicu na učešću u ovom veoma uspešnom programu, a među njima je i opština Priboj.
Izvor: www.skgo.org

zahvalnica opstini priboj skgo exchange4