slideshow04

Održana 73. sednica Opštinskog veća opštine Priboj

Danas je održano 73. po redu zasedanje Opštinskog veća opštine Priboj. Zasedanje je počelo minutom ćutanja u znak odavanja pošte preminulom članu Opštinskog veća, Radovanu Rovčaninu.

Na današnjem redovnom zasedanju, osim utvrđivanja Izveštaja o ostvarenim prihodima i primanjima i izvršenim rashodima i izdacima budžeta opštine Priboj u periodu januar-septembar 2015.godine, Predloga Odluke o Završnom računu konsolidovanog budžeta opštine Priboj za 2014. i Predloga Odluke o budžetu opštine Priboj za 2016.godinu, članovi Opštinskog veća utvrđivali su i programe poslovanja javnih ustanova i preduzeća za 2016. godinu. Utvrđene su i prosečne cene kvadratnog metra nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu za 2016. godinu, visina stope poreza na imovinu i izmena Odluke o lokalnim komunalnim taksama na teritoriji opštine Priboj. Na današnjem zasedanju utvrđena je i Preliminarna rang lista o dodeli stipendija za talentovane studente školske 2015./2016. godine, Rešenje o izmeni i dopuni Rešenja o raspodeli sredstava na sportske klubove i manifestacije u 2015. godini ali i Predlog Zaključka o novčanoj pomoći đacima pešacima.
Povodom prve, druge i treće tačke dnevnog reda, zasedanju je prisustvovala Rada Milinković, rukovodilac Odeljenja za društvene delatnosti, finansije i budžet, koja je u svom uvodnom obraćanju dala kratak pregled toga, kako se upravljalo finansijama opštine Priboj u godini koja je na izmaku, prvenstveno u devetomesečnom periodu, za koji je danas pred većnicima bio i izveštaj. Ona je podsetila da je ostvarenje prihoda takođe dato i u Odluci o budžetu opštine Priboj, a da za ovaj devetomesečni izveštaj nije bilo potrebno obrazloženje po uputstvima, jer nije bilo većih odstupanja, pa je procenat ostvarenja budžeta u devetomesečnom periodu 63,93%.
Sa Odlukom o Završnom računu konsolidovanog računa budžeta opštine Priboj za 2014. godinu se kasnilo zbog eksterne revizije, čiji je izveštaj stigao u oktobru mesecu. Predsednik opštine Priboj Lazar Rvović, podsetio je da je budžetski deficit u 2014. godini smanjen za 13 miliona i da je to trend koji se nastavio i u 2015. godini, a sve to je pokazatelj da se odgovorni vode javne finansije, kazao je on.
Opštinsko veće opštine Priboj utvrdilo je i Skupštini opštine prosledilo na usvajanje Odluku o budžetu opštine Priboj za 2016. godinu. Članovi Veća su se složili da je budžet realan i ostvariv, tako da će omogućiti da opština funkcioniše. Budžet opštine Priboj za 2016. godinu je za 20% manji od budžeta za tekuću godinu i iznosi 776.572.358,00 dinara.
Utvrđena je i Odluka o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu za 2016.godinu na teritoriji opštine Priboj, kojom su cene ostale nepromenjene u odnosu na tekuću godinu, a sprovodiće se od 1. januara 2016. godine. Utvrđena je i visina stope poreza na imovinu, ali i Odluka o izmeni odluke o lokalnim komunalnim taksama na teritoriji opštine Priboj.
Danas su utvrđeni i Skupštini opštine prosleđeni na usvajanje planovi i programi javnih preduzeća i ustanova za 2016. godinu, i to JKP "Usluga", JP "Toplana", Regionalne sanitarne deponije "Banjica", Centra za socijalni rad Priboj, "Slobodna zona" doo, "Industrijski parkovi" doo, Doma kulture "Pivo Karamatijević", Turističke organizacije Priboj, "Sportski centar" Priboj, Gradske biblioteke Priboj, Fonda za razvoj opštine Priboj, JP "Direkcija za izgradnju Priboja" i Zavičajnog muzeja Priboj.
Opštinsko veće utvrdilo je Preliminarnu rang listu o dodeli stipendija za talentovane studente školske 2015./2016. godine, Rešenje o izmeni i dopuni Rešenja o raspodeli sredstava na sportske klubove i manifestacije u 2015. godini i Predlog Zaključka o novčanoj pomoći đacima pešacima.
Sednica je završena u 12 časova, a do kraja godine očekuje se još jedno redovno zasedanje Opštinskog veća opštine Priboj.

Dnevni red sednice možete pogledati ovde.

73 sednica opstinskog veca