slideshow04

U Priboju izdata prva elektronska dozvola u Srbiji

U Srbiji je 4. januara ove godine, zvanično počelo izdavanje elektronskih građevinskih dozvola u svim lokalnim samoupravama, a sistem se nalazi u Agenciji za privredne registre i pristupa mu se preko više sajtova.

urbanizam-izdavanje-dozvole

Puštanjem u rad jednog ovakvog sistema, Srbija je značajno unapredila svoj privredni ambijent. Prvi korak ka tome bio je izmena Zakona o planiranju i izgradnji i uvođenje objedinjene procedure izdavanja građevinskih dozvola, a nakon toga i početak rada ovog sistema u svim lokalnim samoupravama. Sa početkom rada sistema za elektronske građevinske dozvole, pristigli su i prvi zahtevi koji su podneti u elektronskoj formi, ali nisu svi i odobreni. Zvanično prva elektronska dozvola ove vrste, izdata je u Priboju, po zahtevu koji je podnet u elektronskoj formi od strane fizičkog lica. Na ovaj način Priboj je dobio svojevrsnu istoriju i pečat, u okviru najvažnije privredne reforme koja se trenutno sprovodi u Srbiji.

Svi zahtevi za dobijanje dozvole za gradnju se podnose isključivo u elektronskoj formi, a građani će zahteve moći da podnose sami ili posredstvom ovlašćenih projektanata. Minimum tehničkih uslova za pristupanje sistemu e-dozvola podrazumeva da korisnik poseduje računar sa Windows XP operativnim sistemom, noviji internet pretraživač i internet sa brzinom download-a od 1 mbp/s i upload-a od 0,5 mbp/s.

Sistem je jednostavan jer se kroz proceduru prolazi u pet koraka, biranjem opcija iz padajućih menija. Omogućeno je praćenje toka rešavanja zahteva, podnosilac i institucije uključene u proceduru dobijaju e-mail obaveštenja o statusu predmeta. Softver upozorava službenike na rokove za postupanje po zahtevu. Dokumenti se digitalno potpisuju zbog čega je nemoguća njihova zloupotreba i naknadna modifikacija.

Za funkcionisanje jednog ovakvog sistema, donaciju je obezbedio NALED, u iznosu od 400.000 evra za izradu softvera za e-dozvole, a novac su donirale vlade Nemačke i Švajcarske preko GIZ Otvorenog regionalnog fonda za modernizaciju opštinskih usluga i Švajcarske razvojne agencije.

S.M.