slideshow04

Ministar prosvete u poseti opštini Priboj

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević, posetio je danas opštinu Priboj, gde je osim što se sastao sa predstavnicima lokalne samouprave, obišao osnovne i srednje škole. Ministar je u OŠ "Desanka Maksimović" i Mašinsko-elektrotehničkoj školi razgovarao sa učenicima, upoznao se sa stanjem na terenu, a reči je bilo i o reformama u školstvu, maloj maturi za osnovce i uvođenju dualnog obrazovanja u škole tehničkog smera.

poseta ministra prosvete sarcevica 1

Ministar je izrazio zadovoljstvo zatečenim stanjem u Priboju, imajući u vidu stanje na terenu, ali i činjenicu da su pribojske škole uvek bile visoko vrednovane prilikom ocenjivanja ustanova. Škole u Priboju su, prema oceni ministra, veoma posvećene, sa nastavnim kadrom koji zna svoj posao, ali i sa lokalnom samoupravom koja pomaže i učestvuje u obrazovanju.

Ministar je učenike upoznao i sa tim, šta ih čeka kroz dalje školovanje.

poseta ministra prosvete sarcevica 2

"Osmi razred u budućnosti čeka polaganje državne mature, kada završe srednju školu i to je projekat koji će potpuno promeniti način upisa na studije. Ono što je jako važno za grad kao što je Priboj, jeste to da ima dobre osnovce, koji su vrhunski na takmičenjima.", rekao je Šarčević.

On se osvrnuo i na srednje obrazovanje, koje je u funkciji privrede i razvoja samog grada, rekavši da je to segment o kome će se posebno voditi briga u narednom peridu, uvođenjem dualnog obrazovanja u škole. Kao dobar predlog za inicijativu lokalne samouprave, ministar je ocenio stipendiranje ljudi koji su na određenim mestima, studijama na Mašinskom fakultetu, za tačne pozicije u privredi grada Priboja.

poseta ministra prosvete sarcevica 3

Poseta ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja bila je od velike koristi Priboju, obzirom da su zajednički sagledani problemi, rekao je predsednik opštine Priboj, Lazar Rvović. Ono što je prema njegovim rečima najbitnije, jeste da u jednom novom privrednom ambijentu koji je napravila Vlada Srbije, velikim sredstvima i trudom, napravimo jednu sinergiju lokalne samouprave, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Vlade.

"Vlada je oslobodila FAP svih obaveza, dobili smo Slobodnu zonu, već imamo ozbiljne investitore, i da bismo taj jedan razvojni potencijal, šansu koju smo dobili, na pravi način iskoristili, potrebno je taj ambijent upotpuniti novim kadrovima, koji nam nedostaju.", rekao je Rvović. Kako je rekao, nedostatak određenih kadrova je već sada očigledan sa dolaskom prvih investitora i sa prvim pripremama koje vrši Vojska Srbije za preuzimanje FAP-a. Lokalna samouprava je u tom delu već imala razgovore sa Mašinskim fakultetom i Vojno-tehničkim institutom, i već se priprema za 2018. godinu, da u punom kapacitetu se iskoristi šansa dualnog obrazovanja, na realnim i održivim osnovama, podsetio je Rvović.

Obrazovanje u opštini Priboj uvek će imati pomoć lokalne samouprave, pa je već danas najavljeno rešavanje jednog od dugogodišnjih problema Mašinsko-elektrotehničke škole, a to je zamena stolarije i fasade, dok će se u budućnosti, kao i do sada voditi računa o nagrađivanju i stipendiranju učenika, kako u srednjim školama, tako i na fakultetima i u domenu profesorskih zvanja, kako bi se adekvatno odgovorilo na potrebe tržišta rada u opštini Priboj.

poseta ministra prosvete sarcevica 4