slideshow04

KLER: Javni konkurs za dodelu sredstava za podršku projektima civilnog društva u oblasti zaštite životne sredine u 2017. godini

Predmet Konkursa je dodela finansijskih sredstava za podršku projektima civilnog društva u oblasti zaštite životne sredine, koje sprovode udruženja i druge organizacije civilnog društva, a koji su od javnog interesa.

Oblast javnog konkursa – zaštita životne sredine u okviru bliže definisanih tematskih oblasti.
Opšti cilj javnog konkursa: unapređenje zaštite životne sredine kroz jačanje svesti javnosti o značaju zaštite životne sredine. Prioritetne tematske oblasti su: zaštita prirodnih vrednosti; zaštita zemljišta; zaštita voda; upravljanje otpadom; promocija Arhuske konvencije; promocija zelene ekonomije, finansiranje životne sredine.
Predloženi projekti, usaglašeni sa opštim ciljem konkursa, treba da za rezultat imaju unapređenu svest u tematskoj oblasti u kojoj se projekat predlaže i ostvarene konkretne i merljive rezultate sprovođenjem nekih od sledećih aktivnosti: popularizacija, podsticanje i jačanje svesti o značaju zaštite životne sredine (informisanje, promotivne aktivnosti, izdavaštvo, festivali, kampanje, ekološke izložbe i dr); unapređenje znanja (kroz organizovanje neformalnih vidova obrazovnih aktivnosti - seminari, stručni skupovi, i dr); ili rešavanje pojedinačnih problema u oblasti očuvanja i zaštite životne sredine, od interesa za lokalnu ili širu zajednicu.
Opredeljena sredstava - Sredstva za ovaj konkurs u ukupnom iznosu od 20.000.000,00 (dvadesetmiliona) dinara obezbeđena su Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2017. godinu („Sl. glasnik RS”, br. 99/16), razdeo 23, funkcija 560, Program 0404 Upravljanje zaštitom životne sredine, programska aktivnost PA 0006 Podrška projektima civilnog društva u oblasti zaštite životne sredine; ekonomska klasifikacija 481 – dotacije nevladinim organizacijama.
Realizacija izabranih projekata biće sufinansirana najviše do 900.000,00 (devetstohiljada) dinara po projektu.
Projektnom prijavom može se potraživati najviše do 80% ukupno potrebnih sredstava.
Sufinansiranje projekta iz drugih izvora može biti iz sopstvenih prihoda, budžeta teritorijalne autonomije ili lokalne samouprave, inostranih fondova, poklona ili
donacija.
Udruženja čiji projekti budu izabrani za sufinansiranje biće u obavezi da dostave broj namenskog računa koji je otvoren kod Uprave za trezor (u skladu sa obavezom definisanom u Pravilniku o izmeni Pravilnika o načinu utvrđivanja i evidentiranja korisnika javnih sredstava i o uslovima i načinu za otvaranje i ukidanje podračuna kod Uprave za trezor , „Službeni glasnik RS”, br. 113/13, 8/14 i 24/16).
Očekivani datum početka realizacije izabranih projekata: nakon sprovođenja konkursne procedure i potpisivanja ugovora, očekivano: kraj avgusta/početak septembra 2017. godine.

Uslovi
1. Opšti uslovi: Pravo učešća na Konkursu imaju udruženja, zadužbine (koje su osnovane radi ostvarivanja opštekorisnog cilja) i fondacije, upisane u Registar
Agencije za privredne registre:
- koji deluju na teritoriji Republike Srbije;
- čiji se ciljevi, prema statutarnim odredbama, ostvaruju u oblasti zaštite životne sredine;
- imaju potrebne kapacitete za sprovođenje predloženog projekta.
2. Ostali uslovi - Po navedenom Konkursu mogu se predložiti projekti:
- koji se realizuju na području Republike Srbije;
- koji su kratkoročni i koji se mogu realiizovati u roku ne dužem od tri meseca, od dana potpisivanja ugovora, a najkasnije do 30. novembra 2017.
godine;
- koji se odnose na jednu od gore navedenih prioritetnih tematskih oblasti;
- jedna organizacija, kao nosilac, može predložiti samo jedan projekat.

Ceo tekst konkursa možete preuzeti ovde.