slideshow04

Opština Priboj potpisnik Memoranduma o razumevanju za poboljšanje energetske efikasnosti

Predstavnici 29 opština u Srbiji potpisali su u utorak 28. novembra, Memorandum o razumevanju sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) kako bi poboljšali energetsku efikasnost i iskoristili potencijal lokalno raspoložive biomase. Reč je o lokalnim samoupravama koje imaju između 20 i 40 hiljada stanovnika i koje su izabrane na osnovu Javnog poziva objavljenog u avgustu ove godine, među kojima je i opština Priboj.

Obraćajući se prisutnim predstavnicima opština potpisnica Memoranduma, Miloš Banjac, pomoćnik ministra rudarstva i energetike istakao je da je tokom uvođenja Sistema energetskog menadžmenta u Srbiji primećen nedostatak kapaciteta kod manjih opština. „Zbog toga smo uputili Javni poziv i zajedno sa UNDP-om pomažemo ovim lokalnim samoupravama da, uz stručnu pomoć, izrade program energetske efikasnosti, prate potrošnju energije i ostvarene uštede na godišnjem nivou u svojim lokalnim zajednicama“, dodao je Banjac.

Steliana Nedera, zamenica stalne predstavnice UNDP-a u Srbiji, napomenula je da Ministarstvo rudarstva i energetike i UNDP zajednički sprovode dva projekta ukupne vrednosti preko 45 miliona dolara, koji imaju za cilj da omoguće uvođenje sistema energetskog menadžmenta i povećaju udeo biomase u proizvodnji energije. Oba projekta doprinose sprovođenju Zakona o efikasnom korišćenju energije u delu koji se odnosi na lokalne samouprave, i finansiraju se sredstvima Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF) i sredstvima UNDP. „Sprovođenjem ovih aktivnosti zajednički doprinosimo i ostvarenju globalnih ciljeva održivog razvoja, a posebno cilja broj 7-dostupna i čista energija i cilja broj 11-održivi gradovi i zajednice. Timskim radom ministarstva, UNDP-a i lokalnih samouprava doprinećemo ostvarenju ekonomskih, društvenih i ekoloških koristi za lokalne zajednice širom Srbije“, dodala je Nedera.

Potpisivanjem Memoranduma izabrane opštine saglasile su se da izrađuju godišnji izveštaj o ostvarivanju ciljeva uštede energije za lokalnu samoupravu, zatim program energetske efikasnosti, kao i da sprovedu obuku korisnika u objektima od javnog značaja koji su u nadležnosti jedinice lokalne samouprave za korišćenje i unos podataka u Informacioni sistem za energetski menadžment. Lokalne samouprave su se takođe obavezale da izrade inventar kotlovskih postrojenja i da obezbede uslove za sprovođenje relevantnih obuka. Tokom 2017. i 2018. godine, uz stručno-savetodavnu i tehničku pomoć konsultanata koje će angažovati UNDP, u 29 opština biće organizovane obuke o finansiranju projekata proizvodnje energije iz biomase na poljoprivrednim gazdinstvima, kao i obuke o energetskim zasadima.

Memorandum o razumevanju danas su potpisali predstavnici sledećih opština: Aleksandrovac, Alibunar, Apatin, Bačka Palanka, Bajina Bašta, Bečej, Crveni Krst (Niš), Čuprija, Gornji Milanovac, Inđija, Ivanjica, Kladovo, Knjaževac, Lebane, Lučani, Petrovac na Mlavi, Priboj, Raška, Savski Venac (Beograd), Senta, Svilajnac, Surdulica, Šid, Trstenik, Velika Plana, Veliko Gradište, Vladičin Han, Vlasotince i Vrnjačka Banja.

undp potpisivanje memoranduma