slideshow04

Vojska preuzela upravljanje FAP-om

Nakon što je danas održana Skupština akcionara FAP-a, formiran je i novi Nadzorni odbor po preporuci Vlade Srbije. Novi Nadzorni odbor je sastavljen od predstavnika Ministarstva odbrane, koje će kroz njega upravljati FAP-om, te je Vojska od danas zvanično ušla u organe upravljanja Fabrike automobila Priboj.

Prema rečima generalnog direktora FAP-a, Ranka Vukovića, danas je razrešen stari Nadzorni odbor FAP-a, koji je prethodno bio imenovan od strane Ministarstva privrede i Vlade Srbije, i formiran novi na osnovnu Zaključka Vlade Srbije, a u čijem sastavu ispred Ministarstva odbrane i Vojske Srbije su prisutna tri člana. Predsednik novog Nadzornog odbora je pukovnik Tomislav Radivojević, ispred Ministarstva odbrane.

Organi upravljanja ostaju isti, pa se tako neće menjati Izvršni odbor, generalni direktor, izvršni direktor i ostalo rukovodstvo. Kako ocenjuje generalni direktor FAP-a, Ranko Vuković, današnje promene za FAP i Priboj znače mnogo.

"Danas smo postali deo jedne porodice, pa i pre jer je FAP već dugo godina nosilac dozvole za proizvodnju naoružanja i vojne opreme. Nama u FAP-u će sigurno biti lakše, jer je Ministarstvo odbrane bilo naš kupac i sada imamo jedan živi ugovor sa Vojskom Srbije, odnosno sa Upravom za snabdevanje i očekujem da u narednom mesecu dobijemo još jedan ugovor sa Vojskom Srbije.", otkrio je Vuković.

Vuković je podsetio da je FAP sa ovakvim ugovorima ušao u društvo privrednih društava, koja proizvode opremu i naoružanje za Vojsku Srbije, a to svakako znači da će i nekadašnji gigant imati isti tretman kao i druge fabrike iz namenske industrije.

Iako je od danas kontrola upravljanja u FAP-u u nadležnosti Ministarstva odbrane, to ne isključuje mogućnost da će ova fabrika u budućnosti pored vojnog programa proizvoditi i komercijalna vozila.

"Mi imamo potrebu da pored našeg vojnog programa i komercijalni program obogatimo i osavremenimo, sa nekim razvojnim projektima i novim strateškim partnerima.", rekao je Vuković.

Generalni direktor FAP-a rekao je imajući u vidu dosadašnje ugovore, da će oko 200 ljudi i dalje biti angažovano, sa ambicijom da se taj broj poveća u budućnosti, kao i obim posla.

vojska preuzela upravljanje fapom