slideshow04

Одржан иницијални састанак за формирање Женске одборничке мреже у Прибоју

У четвртак, 27. новембра 2014. године у хотелу „Лим“ у Прибоју одржан је састанак на иницијативу Одбора за равноправност полова Скупштине општине Прибој, са циљем стварања женске одборничке мреже у нашој општини.

Састанку су присуствовали чланови овог одбора, одборнице СО Прибој, гости механизама за родну равноправност из Пријепоља и Нове Вароши, представнице женских удружења грађана из Прибоја, представници локалне власти , чланица Општинског већа Мулка Зилџевић и стручни сарадник за послове Скупштине општине Прибој, Борис Мрдовић. На велико задовољство свих присутних, на овом састанку биле су присутне и чланице Женске парламентарне мреже Аида Ћоровић из Новог Пазара и Мирјана Ђоковић из Чачка. Одбор за равноправност полова Скупштине општине Прибој, није случајно заказао овај састанак у оквиру обележавања „16 дана женског активизма“. На овај начин, као и ранијих година, одбор, као пре свега саветодавни орган се укључио у обележавање и потстицање женског активизма.
На састанку је апострофирано колики је значај умрежавања одборница у локалној скупштини. Своја искуства са одборницама поделиле су народне посланице, али и одборнице из суседних општина. Изнет је јасан став да није битно ко припада којој политичкој опцији, већ да је заједнички рад на женском оснаживању проиротет. Рад Женске парламентарне мреже су оценили као успешан и својим примерима дали предлог одборницама Скупштине општине Прибој и осталим присутним, како да делују и искористе женско јединство и снагу .Своја искуства и предлоге поделиле су и чланице локалне скупштине, као и гошће из Пријепоља и Нове Вароши.
Из локалне самоуправе послата је порука да ће локална власт, пре свега Скупштина општине Прибој и у будућности подржавати рад овог одбора, као и да ће подржати иницијативу за умрежавање одборница локалне скупштине. Чланица Већа Мулка Зилџевић поделила је са присутним своја искуства у раду Општинског већа и такође се сложила да партијска припадност не би требало да буде никаква сметња оставаривању заједничких женских интереса, а да умрежавање одборница може само бити плус у остваривању тих циљева.
Одборницама је уручен Предлог акта о удруживању одборница у СО Прибој, а договорено је да предлог буде достављен и одборницама које нису биле присутне, док је стварање мреже и приступање истој искључиво на добровољној основи. Чланице Женске парламентарне мреже и Мирјана Ђоковић и Аида Ћоровић обећале су своју пуну подршку у раду будуће женске одборничке мреже.

formiranje zenske odbornicke mreze