slideshow04

Отворена самоуслужна радна станица НСЗ-а у Општини Прибој

Незапослени Прибојци, од сада ће моћи да претражују базу послова, напишу и пошаљу своју радну биографију послодавцима, као и да се информишу о обукама, позивима и другим информацијама од значаја за заснивање радног односа, на самоуслужној радној станици Националне службе за запошљавање, која је постављена јуче у простору Услужног центра, у згради Општинске управе у Прибоју.

samousluzna radna stanica nsz

Ради се о рачунару, на коме уз помоћ специјалне апликације, заинтересовани могу да приступе бази слободних послова, а осим тога уз помоћ шеме и напишу своју пословну биографију и пошаљу је.

Општинска управа је место које свакодневно посећује велики број грађана, који ће, када већ дођу овде да заврше неку обавезу, моћи сами да се инфоримишу о понуди слободних радних места.

Сврха “Самоуслужног система“, објашњавају у НСЗ, јесте “брже пружање одређеног сета услуга намењених тражиоцима запослења, растерећење администрације и пружање могућности приступа интернету и коришћење рачунара особама којима је то иначе недоступно”.

Протекле године, представници Националне службе за запошљавање и 85 локалних самоуправа потписали су споразуме о отварању 40 нових клубова за тражење посла, 10 центара за информисање и професионално саветовање и 80 самоуслужних радних станица, који ће бити успостављени уз финансијску подршку Европске уније. Једна од општина потписница за отварање једне од 80 самоуслужних радних станица јесте и општина Прибој.

Споразуми обавезују Националну службу да обезбеди опрему и обучено особље за рад клубова, ЦИПС-ова и самоуслужних радних станица, у периоду од 12 месеци, а локалне самоуправе да обезбеде адекватан простор и након истека 12 месеци преузму на себе одрживост активности. На тај начин биће проширена мрежа за помоћ незапосленима у активном тражењу посла, у оквиру професионалне оријентације и каријерног саветовања. Истовремено, намера је да се локалне самоуправе активније укључе у пружање подршке незапосленима, како би се смањила стопа незапослености.