slideshow04

Општина Прибој потписала два меморандума на 47. Скупштини СКГО

Управљање људским ресурсима у градовима и општинама, унапређење грађанског учешћа и транспарентности, као и унапређење антикорупцијских политика на локалном нивоу, пројекти за упошљавање маргинализованих група, али и подршка деци и младима у раном развоју, теме су у фокусу три потписана меморандума и једног споразума, који су потписани са представницима локалних самоуправa у Србији на 47. скупштини Сталне конференција градова и општина (СКГО), која је одржана 12.децембра у Београду.

Овом скупу у име општине Прибој присуствовао је и Лазар Рвовић, председник општине Прибој, који је у име наше локалне самоуправе и потписао меморандуме и споразуме.

Највећи обухват градова и општина има Меморандум о сарадњи и имплементацији пакета подршке у области управљања људским ресурсима који обухвата 50 локалних самоуправа. Ова подршка се реализује у оквиру пројекта “Управљање људским ресурсима у локалној самоуправи – друга фаза”, који реализује Савет Европе, уз подршку Министарства државне управе и локалне самоуправе и СКГО, а финансирају Европска унија и Савет Европе.

memorandum skgo 2019

Један од потписника овог документа био је министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић, који је рекао да је управљање људским ресурсима једна од кључних активности које се спроводе на локалу.

„Ако желимо да грађани буду задовољни услугом, морамо водити рачуна о онима који ту услугу пружају. Важне су и њихове квалификације и вештине од чега зависи и њихов учинак, а све то заједно утиче на квалитет живота грађана“, изјавио је Ружић.

Такође, навео је да је усвојен и Закон о Националној академији за јавну управу, и да је идеја Владе да се обукама омогући овладавање новим знањима и алатима када је реч о запосленима на локалу, али и да дође до уједначавања прописа, односно да се један пропис у свакој општини или граду у Србији примењује на исти начин.

Министар Ружић је најавио и могућност нових програма, вредних до 30.000 евра намењених за 15 градова и општина, за које ће све оне моћи да конкуришу.

Шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици овом приликом је рекао да је ЕУ заинтересована да помогне у овом послу јер, како је навео, чак 75 одсто европског законодавства обухвата реформе на локалу.

„Људи треба да имају исправне описе послова, могућност да боље планирају, координирају... У администрацији ЕУ ради 30.000 службеника, али се ради о јако стручним људима, који су сваки баш на правом месту“, казао је Фабрици.

Како је додао, прва транша у оквиру овог пројекта износила је два, док ће друга бити четири милиона евра.

Свима који су укључени у пројекат управљања људским ресурсима захвалио се и Тобиас Флесенкемпер, шеф Канцеларије Савета Европе у Београду..

„Капацитети људских ресурса су оно на шта се фокусирамо. Они успостављају однос са државним властима, а са друге стране грађани морају да знају да су они који раде у локалним самоуправама оспособљени да обављају свакодневни посао“, рекао је шеф Канцеларије Савета Европе у Србији.

Међу 50 градова и општина Србије, добио је и Прибој,а од општина Златиборксог округа ту су још Бајина Башта, Ужице и Нова Варош.

Након документа који се бави управљањем људским ресурсима, потписан је и Меморандум о сарадњи у имплементацији пакета подршке у 15 градова и општина у оквиру пројекта “Унапређење доброг управљања на локалном нивоу.

Пројекат спроводи СКГО у оквиру програма “Подршка владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености – СwиссПро”, који реализује УНОПС.

Како је казала в.д. директора Швајцарске канцеларије за сарадњу у Београду Приска Депнеринг, суштина пројекта је грађанско учешће на локалу, транспарентност у раду и антикорупцијска подршка локалним самоуправама. Разне су врсте помоћи, од техничке, преко саветодавне, до унапређења вештина и социјалне инклузије“, навела је она и захвалила се свим локалним самоуправама које учествују у овоме, и што су биле заинтересоване да се баве овим важним реформама“.

Подршку је међу 15 оптшина добио и Прибој, а из нашег окружења ту су још град Ужице и општине Ариље, Косјерић и Пожега.

Суштина Меморандума о сарадњу СКГО и Канцеларије УНИЦЕФ-а у Србији,чиме је отпочела сарадња ове две институције у нашој земљи, је подршка деци и младима у раном развоју, како је појаснила Ређина де Доминићис, директорка канцеларије УНИЦЕФ-а у Србији, уз опаску да “за децу никада није касно”.

„СКГО и УНИЦЕФ први пут потписују овај меморандум, и то на 30. годишњицу Конвенције о правима детета“, рекла је она и додала, да локални актери имају кључну улогу у свему томе јер су, практично, прва тачка контакта у животу детета кроз здравство, школство, игралишта, учење… “, истакла је она.

Свечано потписивање меморандума закључио је генерални секретар СКГО Ђорђе Станичић,који је рекао да је „Тема најлепша могућа, а сарадња са УНИЦЕФ-ом је посебно задовољство и част. Акценат је, каже, на здравству, образовању и социјалној заштити на локалном нивоу, за шта је пак потребна едукована администрација у градовима и општинама“, закључио је Станичић.

Скупштина СКГО организована је уз подршку програма "Подршка локалним самоуправама у Србији на путу ка ЕУ - Друга фаза", који финансира Влада Шведске.