slideshow04

Помоћ и донације прибојском здравству

Прибојско здравство спремно је дочекало епидемију коронавируса. У функцији су сви расположиви капацитети, а посебан акценат дат је набавци неопходне медицинске опреме и помагала, али и додатног опремања амбуланти у граду, као и теренских амбуланти на сеоском подручју. У претходном периоду прибојско здравство ојачано је и кадровски, примањем нових медицинских радника у радни однос.

Општина Прибој је крајем марта прибојској Болници испоручила и 20 протокомера за централни медицински кисеоник и пет протокомера на покретном сталку. На овај начин побољшан је и примарни и секундарни ниво здравствене заштите за одређен број пацијената, што поготову има значаја у актуленој ситуацији пандемија коронавируса. Као и до сада, Општина Прибој ће и убудуће, увек и додатно реаговати, како би се обезбедило несметано функционисање здравствене заштите у Прибоју.

У тренутној ситуацији борбе против коронавируса, прибојском здравству су у помоћ притекли и људи добре воље.

Народни посланик Крсто Јањушевић донирао је значајну количину опреме за медицинске раднике од заштитних маски, рукавица, капа, визира, каљача и заштитних одела. Прибојски предузетник Момир Спајић преко своје фирме обезбедио је прве заштитне маске запосленима у прибојском здравству. Фирма "Цинцовић" д.о.о. је донирала заштитну медицинску опрему. Маске су у почетку биле најтраженија роба, па је свој допринос тада дао и предузетник Муамер Хасанагић.

Спортисти су увек били великог и хуманог срца, а наш познати интернационалац Александар Пријовић поклонио је централну машину за вешерај, која није замењена већ 40 година, као и лампе за УВ зрачење, неопходне Дому здравља и Општој болници Прибој. Позната породица Гудурић донирала је заштитну опрему за Општу болницу и Дом здравља Прибој, по њиховим захтевима.

Упркос тешкој ситуацији у целој земљи, држава Србија ни у овом периоду велике борбе са коронавирусом, није запоставила ни здравствене установе у Прибоју, па поред редовне испоруке неопходне опреме и репроматеријала, дат допринос и кроз кадровско јачање. Тако је у стални радни однос примљено осам нових медицинских радника, односно један лекар и седам медицинских техничара.

Подсећања ради, да би се пребродила ситуација житеља две прибојске месне заједнице, Сјеверин и Стрмац, који су се проглашењем ванредног стања и затварањем државних граница, просто нашли у потуној путној изолацији, општина Прибој је убрзала отварање, још крајем претходне године опремљене, теренске амбуланте у центру МЗ Сјеверин. Локална самоуправа је финансирала комплетно опремање простора амбуланте али и набавку неопходне медицинске опреме и намештаја, а на терет општинског буџета су ангажовани и лекар и медицинска сестра у овој амбуланти. На овај начин у смислу здравствене заштите збринуто је преко 300 житеља ове две месне заједнице.

donacija domu zdravlja