slideshow04

Почели радови на постављању плутајуће еко баријере на Потпећком језеру

Како би се заштитио даљи ток Лима и пре свега акумулација ХЕ Потпећ, од плутајућег отпада, који угрожава, туристички бисер Прибоја - Рибарско насеље на Потпећком језеру, општина Прибој финансираће пројекат „Постављање еко плутајуће баријере“, која ће зауставити даљи пролаз отпада који нам стиже из горњег тока Лима, а потом ће се исти уклањати са Лима и одвозити на депонију.

Еко плутајућа баријера, коју ће чинити металне сајле и плутајућа бурад, дужине од 300 метара, биће постављена километар узводно од Рибарског насеља, испод засеока Равнине, а пре Друглића.

potpecko jezero 2020

Реализујући овај пројекат, у уторак,11.августа почели су радови на пробијању трасе прилазне саобраћајнице, од државног пута Прибој – Бистрица, до десне обале Лима, такође у дужини од 300 метара, који ће се касније тампонирати и којим ће се одвозити прикупљено смеће, а које ће се за почетак са баријере уклањати ручно, уз помоћ полиестерских и десантних чамаца са моторима.

Прву фазу, која би требало да буде готова до јесени, финансира општина Прибој и коштаће око два милиона динара, а носилац пројекта је УГ „Јастреб“ из Прибоја.

Друга фаза овог пројекта подразумева асфалтирање прилазног пута, затим довођење електро мреже до прилазне платформе на Лиму, затим постављање боксова за раздвајање отпада и његово рециклиране. Планирана је и набавка специјалног возила за одвоз отпада тзв."грајфер", који би и вадио прикупљени отпад из Лима, а Еко плутајућа баријера комплетирала би се и са адекватним понтоном.

Другу фазу, према договорима, финансирало би Министарство за заштиту животне средине Владе Републике Србије, а укупна вредност пројекта „Постављање еко плутајуће баријере на Потпећком језеру", износи око 130 хиљада евра.

Еко плутајућа баријера на Лиму, много ће значити за даљи развој туризма на овом подручју, поготову за функционисање Рибарског насеља, чија се изградња приводи крају, омогућиће напокон чисту модрозелену воду Лима и уређено приобаље, како Потпећког језера, тако и даљег тока Лима, и то не само кроз општину Прибој.