slideshow04

Укинута ванредна ситуација у Прибоју

Због побољшања епидемиолошке ситуације, председник општине Прибој Лазар Рвовић, на предлог Општинског штаба за ванредне ситуације, данас, 23. септембра, укинуо је ванредну ситуацију у општини Прибој, која је уведена још 6. јула 2020. године.

Ванредна ситуација у општини Прибој је укинута, али нема опуштања, епидемија још није прошла, па на снази остају све заштитне мере Републичког кризног штаба за ванредне ситуације и Владе Србије.

priboj novi deo iz vazduha

И даље се апелује на појачану хигијену руку, неопходну дезинфекцију простора, препоручену дистанцу, као и рад угоститељских и трговинских објеката и посебно прописане мере забране окупљања у затовореном и отвореном простору, сходно наредбама и уредбама Владе Србије.

Тако у члану 2. Уредбе Владе Србије о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести COVID-19, стоји:
- "Док траје опасност од ширења заразне болести COVID-19, за време боравка на јавним местима у затвореном простору, грађани су дужни да, због спречавања ширења заразне болести COVID-19, обавезно носе заштитне маске и одржавају међусобно растојање од најмање један и по метар између два лица, која не бораве у истом домаћинству, односно на свака 4 m2 може бити присутно једно лице.
- На јавним местима на отвореном простору, уколико није могуће одржати растојање између два лица од најмање један и по метар (испред продавница, апотека, на аутобуским и другим стајалиштима и сл.), ношење заштитних маски је обавезно.
- У јавном друмском и железничком превозу путника обавезно је ношење заштитних маски."

Остају на снази и мере окупљања у Републици Србији на јавним местима на отвореном и затвореном простору, према члану 1.Наредбе министра здравља:
1. Ради спречавања ширења заразне болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 забрањују се јавна окупљања на целој територији Републике Србије на јавним местима у затвореном и отвореном простору – када се истовремено окупља више од 30 лица, с тим што растојање између присутних лица мора бити најмање 1,5 m, односно на свака 4 m² може бити присутно једно лице.“

Изузетак су једино окупљања приликом културних манифестација у организацији културних институција, а што је регулисано чланом 7.а Уредбе Владе Србије:
- „Приликом одржавања јавних културно-уметничких догађаја у затвореном простору дозвољено је присуство највише 500 посетилаца истовремено, и то тако да свако друго место за седење буде слободно и уз обавезно ношење заштитних маски посетилаца, као и запослених који учествују у организацији догађаја.
- Када се јавни културно-уметнички догађај одржава на отвореном простору, дозвољено је присуство највише 500 посетилаца истовремено тако да се између посетилаца одржава дистанца од најмање један и по метар, уз обавезно ношење заштитних маски посетилаца, као и запослених који учествују у организацији догађаја.

Када је у питању рад угоститељских објеката у члану 6.Уредбе Владе Србије, стоји:
- „Радно време угоститељских објеката ограничава се тако да објекти који немају башту и ноћни клубови неће радити од 21.00 час до 06.00 часова наредног дана, док објекти који имају башту неће пружати угоститељске услуге у затвореном делу објекта од 21.00 час, а у отвореном делу објекта (башти) од 01.00 часа до 06.00 часова наредног дана.“

У члану 7.Уредбе Владе Србије, регулише се и рад угоститељских објеката:
- „Радно време продавница, трговинских центара и других малопродајних трговинских објеката ограничава се тако да ти објекти неће радити од 23.00 часа до 06.00 часова наредног дана.“

На данашњој седници Општинског штаба извршена је анализа стања на територији општине Прибој у условима пандемије корона вируса. Према инфорамцијама из Дома здравља Прибој, стање је под контролом, може се рећи и да је стабилно, у односу на месец јул, јер се од 23.августа не повећава број јављања у ковид амбуланту, па је чак та статистика и у благом паду.

Општински штаб за ванредне ситуације општине Прибој, на данашњој седници донео је Решење о образовању стручно – оперативног тима за праћење стања изазваног корона вирусом на територији општине Прибој, који чине др Владимир Милинковић, др Предраг Терзић, др Владимир Ћирковић, др Адел Слатина и Мирко Тошић.

Задатак Стручно-оперативног тима је праћење и анализа стања изазваног пандемијом коронавируса на територији општине Прибој, предлагање мера и други стручно - оперативни послови везани за заштиту од епидемије и здравље људи.