slideshow04

Почели радови на изградњи градске топлане на биомасу

Конзорцијум који предводи фирма „Енерготехника - Јужна Бачка“ из Новог Сада, крајем септембра почела је градњу нове градске топлане на биомасу у Прибоју. Топлана ће бити снаге 8 мегавата на биомасу, а имаће и два резервна котла на лож уље, укупне снаге 15 мегавата.

Завршетак радова на топлани очекује се 1.октобра наредне године, а њено стављање у функцију очекује се од грејне сезоне 2021/22. године, а након пробног рада, почетком 2022.године биће предата на коришћење ЈП Топлана Прибој.

pocetak gradnje toplane

"Пројекат изградње нове градске топлане на биомасу подразумева и комплетну изградњу новог топловода у Прибоју, као и изградњу нових подстаница. Радови ће почети у априлу наредне године, након завршетка предстојеће грејне сезоне.", каже Саша Василић, заменик председника општине Прибој и додаје, да изградњом нове топлане, неће бити занемарљив ни еколошки ефекат, а капацитети биомасе на нашем пдоручју су више него довољни, не само за општину Прибој, већ и за овај део Србије.

" Тренутно се раде ископи земље и бетонирање конструкције будућег објекта. До краја године биће завршене темељне плоче, а на пролеће следи монтажа машинске опреме, истиче руководилац градилишта Дејан Владичић, презадовољан ефикасношћу локалне самоуправе у Прибоју, што извођачу омогућава поштовање рокова.

Изградњом градске топлане на биомасу, Прибојци ће од следеће године имати квалитетно и континуирано грејање на даљински систем свих 24 сата, корисници ће плаћати онолико колико потроше, уштеде енергената биће најмање 50 одсто, а тиме ће бити остварене значајне уштеде и у општинском буџету.

Поред постојећих корисника, нова топлана омогућиће прикључке и другим потрошачима у зградама, у којима до сада није био уведен даљински систем топлотне енергије.