slideshow04

Председник Србије Александар Вучић у Прибоју отворио хотел "Терме 36.6" и фабрику "FTS"

Председник Србије Александар Вучић у петак, 21.маја посетио је Прибој и отворио хотел “Терме 36.6” са четири звездице у Старом Прибоју и Фабрику “Флуид технолоџи системс” на Мостини.

Овом свечаном чину присуствовали су и министри Владе Србије, директори јавних предузећа, народни посланици, челници локалне самоуправе, али и председници суседних општина.

Председника Вучића у Прибоју дочекао је велики број грађана, у делу града, који се сада не може препознати, јер је Стари Прибој умивен, освежен и тако сређен, да је овог маја засијао у потпуно новом руху, захваљујући реконструисаном хотелу и реализованим активностима локалне самоуправе.

Уместо некадашњег хотела “Прибој”, који није радио близу две деценије и који је постао ругло града, на истом месту, за нешто више од две године, захваљујући инвеститору, Прибојцу, Горану Деспићу, засијао је хотел са четири звездице, хотел “Терме 36.6”, као нови украс овог града. Заједно са Спа центром на Бањи и комплексом председничких вила у инвестицију је уложено преко 10 милиона евра.

"Ово је историјски дан за Прибој да се у истом дану отвара један хотел и једна фабрика. У Србију, односно Прибој уложио сам новац који сам зарадио у Русији и срећан сам због тога. Својом инвестицијом у Прибоју дајем само мали допринос Србији која се мења, која напредује, у којој се, последњих година, стварају фантастична дела, дела за историју”, рекао је власник хотела, Горан Деспић.

Он је такође рекао да зна да држава доста улаже у хотелијерство, али да он не тражи субвенције, већ само пут преко Бање, Кокин брод-Јармовац, како би Прибој био повезан са светом, остатком Србије и окружењем, Златибором и Златаром.

"Значиће нам и пруга, која треба да се реконструише, а све у циљу комплетније туристичке понуде Прибоја, у који ћу и даље наставити да улажем.", закључио је Деспић и истакао да је највећа реклама његовом хотелу и Прибоју, долазак председника државе.

"Прибој се заиста мења. Ово није град од пре 10 година, сада је град који муњевито напредује. Прибој има људе, а Србија и Прибој ће успети само ако има вредне и предузимљиве људе као што је Горан Деспић и његова породица. Тешко зарађени новац, могли су да троше уживајући на неким егзотичним дестинацијама у свету, али они су одлучили да то уложе у нове инвестиције, у свом Прибоју и својој Србији. Честитам им од срца.", рекао је председник Србије Александар Вучић.

"За даљи развој и долазак нових инвеститора, Прибој заслужује квалитетну путну комуникацију. Зато од првог октобра креће реконструкција пута Прибој - Кокин Брод у дужини од 27 километара, а инвестиција је вредна 850 милиона динара или 8 милиона евра", обећао је председник Републике Србије.

Председник Вучић је рекао да креће и наставак барске пруге од Ваљева до Врбнице, што би требало да буде готово за две до три године и што ће омогућити на још један начин бољу саобраћајну повезаност града са остатком наше земље.

Након отварања хотела “Терме 36.6”, председник Србије Александар Вучић отворио је и прву новизграђену фабрику у Прибоју, после више од четири деценије - “Флуид текнолоџи систем” на Мостини, коју је на преко шест хиљада квадрата изградио немачки инвеститор. Инвестиција је вредна око шест милиона евра, у фабрици тренутно ради 160 радника, од тога је 70 одсто жена, до краја године очекује се укупно 250 запослених, док је дугорочни план свих 400 радника.

"Наша фабриика производи системе вођења флуида из области снабдевања горивом и мазивом, система за кочење и хлађења, као и разноврсне брзе спојнице. Фабрика је нашла тржиште широм света, са фокусом на Европу, Кину и САД, а производи су нашли примену на реномираним маркама аутомобила као што су БМВ, Ауди, Фолксваген.", истакла је Селма Рустемовић, директорка компаније “FTS”.

Новоизграђена фабрика у Прибоју део је немачког холдинга “AFT”, из града Гревен, а по речима власника Дирка Крамера, неће се стати на овоме, на овој локацији градиће се и нови производни капацитети, а тиме ће се повећати и број запослених радника.

"Данас лепо бити Прибојац, јер смо сведоци једног новог Прибоја, када отварамо нове фабрике и хотеле, а до чега није било лако доћи.", рекао је председник општине Прибој Лазар Рвовић.

"Кључ је план и одлука председника Вучића још пре 7-8 година, да Прибоју треба помоћи и нашем граду пружити нову шансу. На челу тог тима био је Немац Јерг Хескенс, затим Марко Пећанац и Крсто Јањушевић и ево последњих година, резултати стижу. У Слободној зони имамо 538 радника, до краја године биће их још 140, овде већ ради 160 људи, а биће их и свих 400. Овај град евидентно напредује. И као што је некад тешко било зауставити пад, тако је данас тешко зауставити убрзани развој Прибоја.", закључио је Рвовић.

"Отварање нове фабрике у Прибоју је радост за целу Србију и људе који воле своју земљу и који више не морају, да би зарадили, ићи у Немачку или неку скандинавску земљу, сада су инвеститори у Србији и Прибоју.", рекао је председник Србије Александар Вучић.

"Није било нимало лако довести инвеститоре у Прибој, али се успело. Зато ћемо помагати и даље колико можемо, градити нове и боље путеве, којима ће они стизати, а људи попут брачног пара Селме и Самира, који су на челу ове фабрике, остаће овде, али и њихова деца. Да овде расту, да се овде школују и сутра стварају у својој земљи.", поручио је председник Вучић.

У пратњи председника Србије Александра Вучића у Прибоју били су и Анђелка Атансковић, министарка привреде и Томислав Момировић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.