slideshow04

Отворен 8. фестивал "Дани Данила Лазовића"

Прибој је ових септембарских дана поново град поезије. У знак сећања на барда југословенског и српског глумишта и заљубљеника у изговорену реч, на свечан начин, у среду, 22. септембра отворен је 8.фестивал "Дани Данила Лазовића".

"Фестивал је за кратко време постао препознатљива и незаобилазна манифестација на културној мапи Србије и региона, и на то смо сви поносни, од културних посленика овог града и породице Лазовић, до покровитеља, Општине Прибој и најдивније публике, која може да се пожели, а то је прибојска публика.", рекао је Милорад Дамјановић, директор фестивала "Дани Данила Лазовића".

Овогодишњи четвородневни програм, започео је изложбом портрета „Сенке успомена“, аутора Лазара Ђембера, у галерији Завичајног музеја.

"Идеја за настанак изложбе произашла је из љубави према филмској уметности, коју гајим још од раног детињства и пресрећан сам што је моја тек друга самостална изложба у поводу отварања Фестивала, посвећеног једном великом глумцу као што је Данило Лазовић.", рекао је аутор изложбе Лазар Ђембер, млади уметник из Новог Сада.

У оквиру свечаног отварања Фестивала, прибојска публика је потом у Амфитеатру Завичајног музеја уживала и у концерту староградске музике, где су наступили вокална солисткиња Зорана Иђушки и виртуоз на хармоници Ненад Љубеновић, а у програму су учествовале и познате глумице Тијана Максимовић и Ива Штрљић.

"Први пут сам у Прибоју и посебно ми је драго што је повод мог доласка управо овај Фестивал и што вечерас славимо уметност, славимо лепу реч, лепо изражавање, оно што греје душу публике.", рекла је глумица Ива Штрљић, додавши да за људску душу ништа није лековитије од уметности.

Прво вече Фестивала завршено је представом "Ручни рад", у оквиру које су наступиле глумице Дара Џокић, Исидора Минић и Бранка Шелић.

Дара Џокић је већ други пут на Фестивалу и похвалила је његову истрајност, сећајући се једног од омиљених колега, Данила Лазовића.

"Можда је овај Фестивал добар рецепт за неке нове фестивале у знак сећања на наше преминуле колеге.", закључила је Дара Џокић.

Током трајања Фестивала, до суботе 25.септембра, прибојска публика ће бити у прилици да ужива у позоришним представама, перформансима, музичким програмима и завршној, такмичарској, вечери на којој ће, поред студената глуме са свих 11 академија драмских уметности из Србије и региона, као гост глумац Фестивала наступити Андрија Милошевић, музички гост, биће Мина Лазаревић, док ће домаћин овогодишњег Фестивала бити глумац Андрија Кузмановић.

Организатори Фестивала су Дом културе "Пиво Караматијевић" и "Завичајни музеј Прибој", док је покровитељ и овогодишњег Фестивала, општина Прибој.