slideshow04

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић у Прибоју

У Прибоју је крајем септембра, боравила Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић и учествовала у промовисању пројеката усмерених пре свега на економско оснаживање жена, посебно у руралним срединама и заштиту од насиља и сваке врсте дискриминације.

Реализација промовисаних пројекта почела је пре готово две године, управо у Прибоју, а у фокусу су незапослене жене и жене у руралним срединама, па су обуке и тренинзи у три округа - Златиборском, Моравичком и Рашком, управо на терену и прилагођени су њиховим потребама - од унапређења пољопривредне производње, јавног наступа, дигиталне продаје, до заштите од сваке врсте насиља и дискриминације.

"Приоритетан циљ нашег пројекта јесте унапређење заштите од насиља, а овај тренинг је управо обука за боље коришћење механизама у заштити од сваке врсте дискриминације и упознавање, на један детаљнији начин, са институцијом Повереника за заштиту равноправности.", рекла је Бранкица Јанковић.

Локална самоуправа у Прибоју настоји да у свим сегментима поштује родну равноправност, али и да плански помаже оснаживање жена, поготову на сеоском подручју.

"Ова два пројекта су показатељ да локална самоуправа даје велики значај унапређењу економског статуса жена, а стратегија последњих година је њихово економско оснаживање, посебно у руралним срединама, јер су оне тамо, чак више него у граду, стуб породице и ослонац домаћинства на селу.", рекао је Борис Мрдовић, предеседник СО Прибој.

Пројекат "Жене предузетнице", вредан непуних 500 хиљада динара, спроводи Одбор за родну равноправност СО Прибој, у срадњи са Удружењем жена "Сачувајмо село", а његова реализација почела је овог лета.

"Пројекат се односи на економско унапређење незапослених жена, углавном из руралних средина. Пројектом ћемо унапредити како техничке тако и људске капацитете Удружења "Сачувајмо село" набавком неопходне опреме и побољшати њихове дигиталне и маркетиншке способности.", изјавила је Магдалена Богићевић, из Канцеларије за локални економски развој општине Прибој.