slideshow04

Мрежа зелених стаза

У Прибоју је ових дана промовисана Мрежа зелених стаза Западног Балкана, трасама напуштених пруга, у три земље, у дужини од око хиљаду километара, од Београда преко Ужица и Сарајева, до Дуборовника и са краковима до Прибоја и Херцег Новог.

"Локална самоуправа у Прибоју подржава овакве идеје, које ће још више да нас повезују, али и обогаћују нашу туристичку понуду.", рекао је Борис Мрдовић, председник СО Прибој, поздрављајући учеснике завршне презентације овог занимљивог проејкта.


На презентацији у Прибоју, у првом плану је била деоница некадашње пруге од Прибоја до суседног Рудог, коју су на свој начин промовисали и прибојски бициклисти.

"Стаза од Прибоја до Рудог дуга је 24 километра, шест је на територији Прибоја, а 18 на територији општине Рудо. Ту имамо и један атрактивни железнички мост и станичну зграду као у Бечу, само неколико пута мању.", казао је Миралем Гогалић, помоћник председника општине Прибој за област туризма.

Да би се реализовала идеја оживљавања старе пруге све до Рудог и обновили главни објекти на њој, потребна су значајна средства.

"Средства за овај пројекат се морају изнаћи, у првом реду из републичких или међународних фондова кроз пројекте прекограничне сарадње.", рекао је Драгољуб Богдановић, начелник општине Рудо и додао, да би био задовољан, када би за коју годину, урадили ову стазу бар од Прибоја до Увца, са мостом и зградом станичне зграде.

Овакви објекти и мреже зелених стаза су значајан туристички мамац, јер су се у неким деловима ове трасе, већ обновиле железничке станице и претвориле у хотеле и сличне угоститељске објекте, а на Увцу би са железничим мостом могао да се уреди и први гранични бициклистички прелаз на овим просторима.

Данашњи туристи траже увек нешто ново и све изазовније дестинације, а предели и крајолици природе, кроз које су пролазиле некадашње пруге, то свакако и јесу, па би овакви пројекти у значајној мери побољшали туристичку понуду овог дела Балкана.