slideshow04

Стална координаторка УН у посети општини Прибој

Прибој, 10. април 2014. - У оквиру посете општинама Златиборског округа, општину Прибој у четвртак 10. априла посетила је стална координаторка УН и стална представница УНДП у Србији, госпођа Ирена Војацкова Соллорано. Тема састанка се односила на истраживање УН-ових организација за могућностима за успостављање потенцијалне сарадње. Координаторку УН у Србији са сарадницима је примио председник општине Прибој, Лазар Рвовић.

На почетку састанка, председник општине Прибој, Лазар Рвовић се захвалио на досадашњој сарадњи, истичући значај досадашњих пројеката који су реализовани, а који су видљиви грађанима, показавши им тако да ипак нисмо остали сами. Рвовић је рекао да полаже наде у то што се држава након 20 година озбиљно заинтересовала да реши питање ФАП-а и Прибоја, будући да је Прибој увек био индустријски град. Осим о индустрији каква је некада била у Прибоју, председник општине Прибој говорио је и о туристичким потенцијалима општине Прибој али и региона, обзиром на то да се општина налази у центру око кога се нижу познате туристичке дестинације, попут Златибора, Златара, Мокре Горе и Дрвенграда, али и Андрићграда код Вишеграда. "Имамо један од најлепших омладинских центара у Србији, који је заживео и који је добро прихваћен код омладине", рекао је Рвовић представљајући један од скорије реализованих пројеката, поред Завичајног музеја у Прибоју. Координаторка УН и УНДП у Србији, Ирена Војацкова Соллорано, имајући у виду тешку ситуацију каква је у општини Прибој, изразила је жељу да ове организације помогну колико су у могућности. Она је укратко са сарадницима преставила програм пружања услуга на локалном нивоу и могуће области сарадње и услуга. Из аспекта садашњих могућности за сарадњу и реалних потреба, констатовали су да би општини Прибој најзначајнија подршка била потребна у реализацији пројекта Регионалне санитарне депоније Бањица. На састанку је било речи и о узимању учешћа општине Прибој у пројекту Унапређења људске сигурности у Југозападној Србији, након чега је координаторка наставила посету и другим општинама у суседству, уз најаву пружања помоћи локалној заједници у Прибоју и у будућности, како кроз другу фазу ЕУ Прогреса, тако и кроз друге облике сарадње.

Програм Уједињених нација за развој (УНДП) је иначе глобална развојна мрежа Уједињених нација, која ради у 177 земаља и територија. УНДП пружа техничке савете и помоћ за одрживи људски развој и подржава Србију у приступању Европској унији. УНДП у Србији послује од 1952. године, и подржава Србију у Србија подржава у својим напорима да постигне највиши ниво људског просперитета и достојанства за све своје грађане, без обзира на пол, националност или вероисповест.
poseta irene vojackove sollorano1
poseta irene vojackove sollorano2