slideshow04

У Прибоју обележен Светски дан здравља

Дом здравља Прибој и Црвени крст Прибој обележили су јуче 7. априла - Светски дан здравља, пригодном акцијом испред хотела "Лим". Овогодишње обележавање одржано је под слоганом „Од њиве до трпезе – здравствено безбедна храна”.

Здравствени радници Дома здравља и волонтери Црвеног крста су испред хотела "Лим" са почетком у 11 часова у циљу промовисања акције саветовали грађане о значају безбедности хране. Приоритет ове акције је заштита становништва од ризика тровања храном и храном изазваних акутних или хроничних болести. Небезбедна храна може довести до низа здравствених проблема: дијареје, вирусних болести (први Ебола случајеви били су узроковани контаминираним месом); репродуктивних и развојних проблема као и малигних болести. Учешће у овој превентивној акцији упркос лошим временским условима узело је стотинак суграђана, све у циљу слања што јасније поруке грађанима и јавности. Традиционалним обележавањем Светског дана здравља унапређује се знање о значају здравствене безбедности хране за здравље људи, јачају се капацитети јавног здравља у циљу обезбеђивања здравствено безбедне хране и превенције настанка болести које се преносе храном, али се уједно и унапређују мултисекторске сарадње и програмске активности у области безбедности хране.

svetski dan zdravlja 2015