slideshow04

Савет за безбедност саобраћаја - Рад на унапређењу безбедности у саобраћају на територији општине Прибој

Од како је формиран од стране Општинског већа општине Прибој, по угледу на тела која је формирала Влада Републике Србије и државна Агенција за безбедност саобраћаја, Савет за безбедност саобраћаја добио је трајни задатак подстицања организовања и усклађивања безбедности саобраћаја на путевима из надлежности општине Прибој. У протеклом периоду залагањем Савета отклоњени су главни недостаци и проблеми у локалном саобраћају.

unapredjenje-saobracajne-infrastrukture

На основу података добијених од стране МУП-а, утврђени су приоритети за деловање, имајући у виду учесталост саобраћајних незгода на одређеним местима у локалном саобраћају на територији општине Прибој. Такође, имајући у виду извештај о стању у безбедности саобраћаја у Прибоју, Агенције за безбедност саобраћаја, узете су препоруке у ком смеру треба деловати на унапређењу безбедности у саобраћају. Проблематика којом се Савет у протеклом периоду бавио су судари из супротних смерова, ударање и обарање пешака и скретање возила са пута, па је тако постављено шест нових лежећих полицајаца, један од њих на улазу у улицу Вука Караџића, која је процењена као ризично место за пешаке, имајући у виду статистику о учесталости саобраћајних незгода, односно ударање и обарање пешака. Постављено је седам саобраћајних огледала, звучне вибро траке код основних школа "Вук Караџић" и "Бранко Радичевић" и маркери на мостовима, тзв. катадиоптери. Такође, направљена је прилазна рампа за инвалидна лица на улазу у Полицијску станицу у Прибоју.

Према речима председника Савета за безбедност саобраћаја општине Прибој Драга Дробњаковића, сви ови радови на унапређењу безбедности саобраћаја финансирани су из наменских средстава, која су законом предвиђена за финансирање унапређења безбедности саобраћаја на нивоу локалне самоуправе, и свеукупно износе око 1.200.000 динара.

Заједничким деловањем и активностима, Савета и Дирекције за изградњу Прибоја постављене су још четири нове настрешнице на аутобуским стајалиштима али и заштитне одбојне ограде на ризичним деоницама у градском и приградском подручју. Ограде су постављене на локалним путевима поред реке Лим према Болници и Добриловићима на Бањском Чамцу, на Јармовачком потоку и Кратовској Реци.

Осим подстицања, организовања и усклађивања безбедности саобраћаја на путевима из надлежности општине Прибој, Савет за безбедност саобраћаја у наредном периоду конкретније ће се позабавити безбедношћу саобраћаја на сеоским асфалтираним путевима, тако што ће се на ризичним деоницама такође поставити заштитне одбојне ограде.

С.М.

unapredjenje-saobracajne-infrastrukture2