slideshow04

Богатији пчелињи фонд и посао за прибојске пчеларе

Завршена је прва фаза пројекта подршке младим пчеларима у Србији, којима су обезбеђене кошнице и стручна подршка да би започели пчеларски посао. За 130 младих незапослених људи обезбеђен је посао у пчеларству захваљујући пројекту оствареном у сарадњи Програма развоја приватног сектора југозападне Србије(ПСД) са фирмом "Медино" из Крњева, највећим извозником меда у Србији.

Укупно 7 пчелара из општине Прибој је подржано кроз овај ПСД пројекат који спроводи РРА Златибор, у сарадњи са Канцеларијом за локални економски развој, која је пчеларима пружила консалтинг подршку. Програм подршке је подразумевао помоћ при набавци 15 кошница са ројевима после багремове паше, тако да је пчелињи фонд општине Прибој увећан за 105 кошница које су добили пчелари, укупне вредности 10.000 евра.
Тим поводом протекле седмице у Великој Плани су представљени резултати управо завршене прве фазе овог пројекта, једног од највећих у пчеларству код нас. Овај пројекат је реализован у оквиру ПСД програма који спроводи Регионална развојна агенција Златибор из Ужица, а финансира швајцарска Влада преко Швајцарске агенције за развој и сарадњу. Конференцији су поред домаћина из Медина и Регионалне развојене агенције Златибор присуствовали и представници Министарства пољопривреде, локалних самоуправа и младих који почињу производњу меда.
Велики број младих незапослених људи се заинтересовао за овај програм. Конкурисало их је преко 750, а у овој првој фази за подршку одабрано је њих 130 са подручја више округа. Подељено им је укупно 1.950 кошница са пчелињим ројевима, с тим што је процена да ће пчелари подржани кроз овај пројекат у наредним годинама моћи да остварују приход од око 470.000 швајцарских франака годишње.

bogatiji-pcelinji-fond-medino