slideshow04

Марко Јовић победник 44. Лимских вечери поезије

Завршене су 44. Лимске вечери поезије, на којима су се такмичили 42 млада песника из 20 градова Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине. Једногласном одлуком  жирија за овогодишњег победника проглашен је Марко Јовић из Филолошке гимназије Београд, док су награде за пласман од другог до петог места понели Изабела  Чеперковић Диас и  Ана Бјелошевић из Београда, као и Хана Растодер из Подгорице и Вукашин Тањевић из Пљеваља.

О актуелном тренутку поезије код нас и немерљивом доприносу фестивала за афирмацију младих песника, у протекле 44 године, говорили су председница жирија проф.др. Јасмина Ахметагић и Марко Јовић овогодишњи победник Лимских вечери поезије. Председница жирија је истакла да је упркос чињеници, што је ове године квалитет поезије нешто слабији, изненађена на другој страни, квалитетом поезије младих људи који су изабрани за финалисте.
"Прибој као средина у којој постоји традиција говорења поезије, нешто мора да остави на том подмлатку и мислим да је то јако важно и да су због тога ове Лимске вечери поезија јако важне.", рекла је она.

У посетско-музичком делу програма, многобројној прибојској публици се на посебно емотиван начин представио глумац Горан Султановић са својим чувеним Кабареом. Истичући нарочиту везу са Прибојем због изванредних пријатељских односа са покојним прибојским глумцем Данилом Лазовићем, Султановић је похвалио истанчан укус и одушевљење прибојске публике приликом сваког његовог наступа, као дар малих средина јер је публика у великим центрима размажена са вишком садржаја који се нуди и нема такву врсту емоције и укуса као у Прибоју, граду где се најбоље говори поезија и где се пола века организују такви сусрети као Лимске вечери поезије.

У оквиру фестивалских дана, организована је и промоција књиге прошлогодишње победнице Јане Петровић и песника Томислава Маринковића добитника овогодишње Дисове награде. Уручујући награду победнику фестивала Марку Јовићу, директорка прибојског Дома културе Борка Пузовић, пожелела му је да напише више стихова него први победник Лимских вечери поезије Добрица Ерић, уз честитке за све учеснике конкурса и финалисте овог престижног фестивала. Победнику фестивала Марку Јовићу уз новчану награду следује и штампање прве збирке песама, коју по традицији издаје организатор Лимских вечери поезије Дом културе Прибој.

44-limske-veceri-poezije