banner-mosi2018

Наставак подршке локалне самоуправе унапређењу квалитета здравствене заштите у Прибоју

Дом здравља Прибој и Општина Прибој потписали су данас Анекс уговора, чиме је омогућен наставак рада лекара и медицинских сестара у теренским амбулантама. Почетком године реализована је заједничка идеја локалне самоуправе и Дома здравља Прибој о оживљавању теренских амбуланти у сеоским подручјима, које су и данас на услузи старачком и становништву из неприступачних делова прибојске општине.

donacija domu zdravlja

Општина Прибој препознала је потребе становништва за повећањем доступности и квалитета здравствене заштите, те је с обзиром на недостатак здравственог кадра у Дому здравља Прибој, омогућила пријем два доктора медицине, једног психолога и три медицинске сестре, тако што је обезбедила средства за њихове зараде. Захваљујући томе, Дом здравља је распоредом кадра омогућио доступност здравствене заштите сеоском становништву, обезбеђујући свакодневно рад лекара и медицинске сестре у теренским амбулантама. Анекс уговора предвиђа и ангажовање још једног лекара који ће радити као изабрани лекар у служби за здравствену заштиту одраслог становништва, где је недостатак лекара посебно изражен.

Након двадесет година, у Дому здравља је почео са радом и психолог, који ће пружати услуге деци и одраслом становништву, што ће пацијентима смањити трошкове одласка у друге градове ради добијања услуга психолога.

Здравствени радници ће бити ангажовани до 31.12.2017.године, након чега се очекује наставак сарадње Дома здравља и локалне самоуправе, на задовољство пацијената, а предвиђена је у наредном периоду и набавка савременог теренског возила за потребе медицинске екипе у кућном лечењу, патронаже и санитетског превоза.

Пројекат унапређења здравствене заштите становништва на сеоском подручју, који спороводе Дом здравља и Општина Прибој, за циљ има доступнију примарну здравствену заштиту старачком, непокретном и становништву у неприступачним деловима општине Прибој.