banner-mosi2018

Асфалт стигао у Кукуровиће

У прибојском селу Кукуровићи, удаљеном од Прибоја око 40 km, овог викенда званично је завршено асфалтирање последње деонице пута који се у протеклом периоду асфалтирао у етапама. Тим поводом, завршетак ових радова и добијање асфалта који ће значити и мештанима околних 20 села свечано су обележени, а пригодној свечаности и отварању пута присуствовали су руководство општине Прибој на челу са председником Општине, Лазаром Рвовићем, народни посланик из овог краја, Крсто Јањушевић и делегација суседне општине Пљевља, која је од овог прибојског села удаљена свега 1 km.

asfalt kukurovici

Ради се о деоници од Расадника до Кукуровића, дужине 2,7 km а иста је асфалтирана средствима општине Прибој. Дугогодишња потреба за путном инфраструктуром овог дела прибојске општине, сада се остварила на задовољство мештана двадесетак села са обе стране реке Поблаћнице, те су тако створени реални услови за повратак на село, његово оживљавање и бављење пољопривредом, првенствено узгојем малине која је и у овом крају у експанзији.

Председник Рвовић је рекао да ће се наставити са улагањем у путну инфраструктуру, до краја године још 10 km, а за наредну годину је најавио знатна средства која ће Прибој добити за изградњу путева, чиме ће се остварити план ове локалне власти, да асфалт стигне до сваког села.

"Идеја на којој радимо са представницима општине Пљевља је да се отвори привремени гранични прелаз, са стране Пљеваља ће се кренути у изградњу путева. То је један од елемената који ће омогућити да ово буде пут вишег ранга.", рекао је Рвовић нагласивши да је све то на крају потреба и неопходност свих грађана.

Он је рекао и то да пут у селу, може направити пут у граду, а пут у граду не може направити пут у селу, и да се већ сада виде први резултати, где је пре две године прошао пут, село је живље, обрађена су имања, обнављају се и граде се куће.

"То је наша дужност, да омогућимо доступност до наше највеће фабрике, а то је село.", рекао је председник општине Прибој.

Народни посланик из Прибоја, Крсто Јањушевић каже, да се остварио деценијски сан житеља овог краја. Јањушевић верује, имајући за пример асфалт у Кукуровићима, да путеви више не морају имати прву асоцијацију на одласке, већ да је квалитетно улагање у путну инфраструктуру, шанса за повратак и развој.

"Важно је знати да, сигурно двадесетак села гравитира око овог главног путног правца и да ту велики број људи живи и да се озбиљно бави пољопривредом, а са овим путним правцем ће све то сигурно бити подигнуто на један виши ниво. Чињеница је да је јако кратак период од момента решене путне инфраструктуре кроз неко село до првих озбиљнијих пољопривредних активности у истом.", рекао је Јањушевић.

Он је подсетио да је пре две и по године завршена прва фаза до Расадника, око 1,5 км, након чега је завршена друга фаза, од Расадника до Кукуровића od 2,7 км. Народни посланик каже, да се ту неће зауставити.

"На мање од километар је црногорска граница, овде су представници општине Пљевља и ми са њима разговарамо да видимо на који начин можемо да направимо сарадњу. Идеја је да наставак овог путног правца ускоро буде асфалтиран и са црногорске стране и имамо квалитетан пут ка Пљевљима. Све је то шанса да се на један квалитетан начин оживи овај крај. Оно штo треба напоменути, јесте то да је овај путни правац од Крајчиновића до Кукуровића био уврштен у План капиталних инвестиција општине Прибој, тако да сада имамо реализован још један сегмент тог капиталног плана.", додао је Јањушевић.

Мештани овог краја најбоље су показали својом захвалношћу локалној самоуправи и народном посланику, значај овог путног правца, док из локалне самоуправе поручују да пут до Кукуровића сигурно значи оживљавање овог краја, а и утврђивање бољих робних и трговачких веза у будућности са суседном Црном Гором.