banner-mosi2018

45. Лимске вечери поезије од 13. до 15. децембра

Средина децембра месеца у прибојском Дому културе резервисана је за песнике средњошколце када ће се одржати 45. Лимске вечери поезије. Ова традиционална манифестација планирана је за период од 13. до 15. децембра, а млади песници ће се такмичити за штампање збирке поезије, што је и награда за лауреата манифестације.

На овогодишњи конкурс пристигло је 48 циклуса од по пет необјављених песама из 20 градова Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе. Највише радова пристигло је из Београда, њих 20, из Ваљева 10, а и из Прибоја су послата три рада. Овогодишњи финалисти су Мина Божовић, Пета београдска гимназија, Ивана Нешовић, Гимназија „Свети Сава“ Пожега, Зорана Шарчевић, Гимназија Ивањица, Петра Видаковић Цветковић, Филолошка гимназија Београд и Милица Арбутина, Филолошка гимназија Београд.

Манифестација традиционално почиње програмом Портрет песника и он се одржава у библиотеци Машинско-електротехничке школе 13. децембра у 19:30 часова. Овогодишњи гост песник је Енес Халиловић, добитник награда Ђура Јакшић, Бранко Миљковић, Меша Селимовић. Другог дана манифестације, 14. децембра у 13 часова у прибојској Гимназији, одржаће се промоција збирке песама 1862. прошлогодишњег победника Лимских вечери поезије Марка Јовића. О песмама ће говорити рецензент књиге Петар В. Арбутина и ученици Гимназије. У вечерњем финалном програму публици ће се представити пет финалиста чије је радове одабрао жири проф. др Јасмина Ахметагић, председник, проф. др Светлана Калезић Радовић и проф. Бојана Стојановић Росић као најбоље. Прва награда је штампање збирке песама, друга и трећа награда су књиге у вредности од 4000 динара које обезбеђују Гимназија и Завичајни музеј. Након проглашења победника прибојској публици Дом културе поклања поетско музички кабаре Цимет и ванила, глумица Југословенског драмског позоришта Весне Станковић и Милице Јанкетић. Програм почиње у 19:30 часова у великој сали Дома културе. Трећег дана финалисти ће посетити Завичајни музеј и имаће пријем код председника општине.
Организатор 45. Лимских вечери поезије је Дом културе „Пиво Караматијевић“, а покровитељи су Општина Прибој и Министарство културе и информисања Републике Србије.

44 limske veceri poezije