banner telefoni naslovna

Амбасадор Немачке посетио Прибој

Данас је у радној посети Прибоју био амбасадор Савезне Републике Немачке у Србији, гдин Аксел Дитман, са сарадницима члановима ГИЗ-а (Немачке организације за међународну сарадњу) и КФВ-а (Немачка развојна банка). Њега је примио председник Општине са сарадницима, након чега је посетио и општине у региону, а тема састанка осим биомасе, била је развојна сарадња Немачке и Србије.

Немачки амбасадор у Србији на састанку са руководством општине Прибој изразио је задовољство темама које су обухваћене, а то су економска питања и могућности сарадње. Као најбоља солуција за сарадњу на локалу, истакнута је сарадња са ГИЗ-ом и Немачком развојном банком (KfW), у кључним пројектима, а то су прелазак у топланама на биомасу.

"Општина Прибој има веома амбициозне планове, а ми их можемо подржати са нашим стручњацима и финансијским средствима", рекао је амбасадор Дитман, поводом планова да општина Прибој направи топлану на биомасу, и изразио задовољство што ће у будућности сарадња бити још интензивнија.

Председник општине Прибој, Лазар Рвовић изразио је своје задовољство и част посетом немачког амбасадора, рекавши да се на састанку разговарало и о економској ситуацији у Прибоју.

"Сарадња са Немачком, нарочито са ГИЗ-ом је већ уродила плодовима, и поводом тога се захваљујем у име грађана Прибоја, што ћемо проблем преласка са фосилних горива на биомасу реализовати у рекордном року, захваљујући помоћи Владе Немачке.", рекао је Рвовић.

Он је подсетио да ће се пројекат преласка на биомасу у Прибоју реализовати у три фазе, до 2019. године, уз помоћ државе али и Немачке развојне банке (KfW).

На крају посете амбасадор је са члановима делегације обишао котларницу на биомасу у Старом Прибоју, која је самостална инвестиција општине Прибој, вредна 15 милиона динара са ПДВ-ом, а у земљи и региону иста је пример позитивне праксе, када је коришћење обновљивих извора енергије у питању.

nemacki ambasador