slideshow04

Одржан саобраћајно-образовни час "Пажљивкова правила у саобраћају"

У организацији Савета за безбедност саобраћаја општине Прибој, данас је одржан саобраћајно-образовни час "Пажљивкова правила у саобраћају", који су деци предшколског и школског узраста (1. разред) одржали представници Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије.

predstava pazljivkova pravila u saobracaju

У препуној великој сали прибојског Дома културе, главни јунак едукативне представе, дечак Пажљивко, својом причом и примером позитивно утиче на децу и њихово понашање у саобраћају. Он је дечак који се придржава саобраћајних прописа и ту је да едукује децу о томе, како да безбедно као пешаци и путници, учеству у саобраћају. Деци су том приликом подељени ретрорефлектујући трегери, рефлектујући лењири и картице, а њиховим васпитачима и учитељима компакт дискови са тематиком што безбеднијег учешћа деце у саобраћају.

Председник Савета за безбедност саобраћаја, Драго Дробњаковић, рекао је да је једна од активности Савета и едукативног карактера, те да ће Савет на тај начин превентивно утицати на децу предшколског и школског узраста, када обично усвајају највише знања.

"Ако нашим радом и нашим програмом, сачувамо бар једно дете у саобраћају, постигли смо циљ.", рекао је Дробњаковић.

Истог дана одржан је састанак у вези јачања капацитета Тела за координацију послова безбедности саобраћаја на подручју општине Прибој, односно састанак са свим субјектима који делују у систему безбедности саобраћаја. На њему су били присутни осим представника Агенције за безбедност саобраћаја и представници локалне самоуправе, одељења у оквиру општине за послове саобраћаја и образовања, управљачи локалних путева, представници саобраћајне полиције, службе хитне медицинске помоћи, невладиног сектора, Канцеларије за младе, директори образовних институција, представници ауто школа и медија.

Начелник одељења за превенцију Агенције за безбедност саобраћаја, Душко Пешић, истакао је да Агенција има добру сарадњу са локалним Саветом за безбедност саобраћаја, који је оценио као савет који добро препознаје проблеме на локалу и добро усмерава своје акције ка оним циљним групама које су највише угрожене. Као важан податак истакао је и чињеницу да је на подручју ПУ Пријепоље, Агенција задовољна са процентом употребе заштитних система, појасева и седишта за децу, што значи да је тај проценат задовољавајући и у Прибоју.

Овакве превентивне и едукативне методе, попут данашњег часа са Пажљивком, у великој мери утичу на проценат саобраћајних незгода, већу опрезност свих учесника у саобраћају и подизање свести о безбедном учешћу у саобраћају на већи ниво. У циљу тога Савет за безбедност саобраћаја општине Прибој осим унапређењем саобраћајне инфраструктуре, у наредном периоду бавиће се и унапређењем саобраћајног васпитања и школовања, превентивно-промотивним активностима из области безбедности саобраћаја, научно-истраживачким радом у области безбедности саобраћаја али и техничким опремањем јединица саобраћајне полиције које контролишу и регулишу саобраћај на путевима и других органа надлежних за послове безбедности саобраћаја, а све у циљу безбеднијег учешћа грађана у саобраћају.

pazljivko sastanak sa abs