slideshow04

ГИЗ и РРА "Златибор" сагласни: Прибој пример добре праксе у коришћењу биомасе

Нова котларница капацитета 1,8 MW, која ће грејати пет јавних објеката у Прибоју, требало би да почне да ради у првом кварталу 2019. године. То су истакли данас током обиласка радова на изградњи котларнице, представиници општине Прибој и Немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ, који су том приликом одржали и заједничку конференцију за медије.

Општина Прибој, једна је од 10 општина које су прошле године потписале уговор о реализацији пројекта преласка градске топлане са фосилних горива на коришћење биомасе. Тренутно су у току радови на новој котларници, која ће грејати основне школе "Вук Караџић" и "Десанка Максимовић", Машинско-електротехничку школу и Гимназију, као и Дечији диспанзер, а чију изградњу финансира Владина Канцеларија за јавна улагања.

Заменик председника општине Прибој,Саша Василић, истакао је да је опште познато да је дрвна сечка, која ће се користити у новој котларници као енергент, дупло јефтинија од мазута који се тренутно користи, тако да су економски бенефити очигледни.

toplana na secku rra i giz

"Ова топлана ће користити дрвну сечку која ће се правити на територији општина у региону и на тај начин ћемо подстаћи отварање нових радних места и привредних субјеката. Велику захвалност дугујемо Влади Републике Србије, Канцеларији за управљање јавним улагањима, јер они стопроцентно финансирају изградњу овог постројења од 1,8 MW.", рекао је Василић.

Општина Прибој већ дужи низ година активно учествује у реализацији пројекта Развој одрживог тржишта биоенергије у Србији, у оквиру немачко-српске развојне сарадње, а техничку помоћ на пројекту пружила је Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ.

"Ми смо врло свесни колико је битна сама одлука општине, да се укључе у овакав један пројекат, колико је потребно храбрости да се крене са оваквим подухватом, а ми поздрављамо све што општина ради за добробит својих грађана.", рекао је Раинер Шелхас, стручни саветник на пројектима немачко-српске развојне сарадње.

Да коришћење биомасе има вишеструке користи и за Прибој и за остале општине Златиборског округа, потврдио је Славко Лукић, директор Регионалне развојне агенције Златибор, која већ неколико година спроводи Биоен пројекат.

"Ми већ не причамо теорију, у Прибоју је то пракса, на том путу су општине Пријепоље, Бајина Башта и Нова Варош. Наша улога је да пројекат Биоен и примере добре праксе из Прибоја, пресликамо и у друге општине и на тај начин ојачамо локалне економије, са самим тим и регионалну економију Златиборског округа.", рекао је Славко Лукић.

Вредност инвестиције изградње нове котларнице је 90.000.000,00 дин без ПДВ-а, а средства за извођење радова обезбеђена су захваљујући Програму обнове и унапређења објеката јавне намене у јавној својини у области образовања, здравства и социјалне заштите, који је донела Влада Републике Србије, а по коме је локална самоуправа конкурисала код Канцеларије за јавна улагања.