slideshow04

Дежер отворио Завичајни музеј у Прибоју

Шеф Делегације Европске уније у Републици Србији, амбасадор Венсан Дежер на почетку тродневне посете југозападној Србији отворио је данас реконструисану зграду Завичајног музеја у Прибоју.

Први човек Делегације ЕУ отпочео је посету састанком са председником општине Прибој Лазаром Рвовићем, после чега су заједно отворили обновљени Завичајни музеј, у чију је реконстуркцију уложено 100.000 евра преко Програма европског партнерства са општинама ЕУ ПРОГРЕС, као и око 40.000 евра које је Општина Прибој кофинансирала. Радови су обухватали обнову објекта и уређење отвореног амфитеатра у дворишту, чиме су створени услови да музеј добије сталну поставку, која ће приказивати различитост и богато културно-историјско наслеђе.
"Реконструкција Завичајног музеја у Прибоју је један од пројеката који је финансиран преко ЕУ ПРОГРЕСа, а Европска унија наставиће да помаже развоју овог краја и кроз ЕУ ПРОГРЕС 2. Овај пројекат доказује да за традицију Србије нема противречности на њеном европском путу. Прибој треба да ради на оживљавању индустрије, али и заштите животне средине и туризма. Овај музеј је део европске мреже музеја и верујем да ће помоћи у привлачењу туриста“, рекао је амбасадор Дежер.
„За Прибој је веома значајно што Европска унија помаже пројекте из области културе, јер они могу бити економски покретач овог краја. У Завичајном музеју налазе се артефакти стари више од 7.000 година, који многима могу бити интересантни“, изјаво је Лазар Рвовић.
Амбасадор ЕУ је, потом, обишао и Нову Варош, где је обележио завршетак пројекта пројектовања и опремања Рециклажног центра, који је такође финансиран преко ЕУ ПРОГРЕСа. Циљ је да се унапреди систем прикупљања и сепарације отпада у Новој Вароши, Рециклажни центар је део већег пројекта регионалне депоније Бањица, која ће обухватати општине Нова Варош, Пријепоље, Прибој и Сјеница.
Након Дежерове посете, отворено је Културно лето у Прибоју, монодрамом "Одбрана Сократова", након које је наступао музички састав Дуо Модерато.
otvaranje muzeja 1
otvaranje muzeja 2
otvaranje muzeja 3
otvaranje muzeja 4
otvaranje muzeja 5