slideshow04

Пуштен у рад Централни систем за електронску обраду и складиштење података и чување другог примерка матичних књига

Прибој, 06.09.2013. - Поводом пуштања у рад Централног система за електронску обраду и складиштење података и чување другог примерка матичних књига, који се у целости финансира из буџета Републике Србије, данас су општину Прибој посетили државна секретарка Министарства правде и државне управе са сарадницима, Гордана Стаменић и министар без портфеља у Влади Србије, који води Владину Канцеларију за одрживи развој недовољно развијених подручја, др Сулејман Угљанин.

Председник општине Прибој, Лазар Рвовић са сарадницима у име локалне самоуправе, организовао је свечани пријем државне секретарке и министра у свом кабинету, где се захвалио на помоћи и доброј сарадњи, а након тога са њима и обишао просторије Услужног центра у згради Општине, где је профункционисао овај систем. Иначе, у Централни систем до краја августа 2013. године достављени су подаци из матичних књига које се воде за 130 градова и општина са близу 13 милиона уписа, између осталог, у Централном систему су и подаци из матичних књига који се воде за општину Прибој. 
Државна секретарка, Гордана Стаменић у свом обраћању медијима, након састанка са локалним руководством, рекла је да развој овог система већ у овом тренутку пружа низ предности, као што је издавање извода из матичних књига у сваком од ових 130 градова или општина у Републици Србији, што практично значи да грађани који су рођени у Прибоју могу подићи свој извод из матичне књиге рођених у било којој од тих јединица локалне самоуправе у Србији, а не као до сада само у Прибоју. Циљ је да се, како је истакла државна секретарка, кроз Централни систем до краја 2014. године, формира јединствена база података о грађанима уписаним у матичне књиге рођених, венчаних и умрлих на територији Републике Србије. "Завршетком овог посла Република Србија ће се наћи у кругу не тако великог броја европских држава које су ове евиденције у потпуности превеле у електронски облик", истакла је Стаменић.
У том смислу, за приступање Централном систему општина које спадају у категорију недовољно развијених и које не могу сопственим средствима да изврше набавку потребне рачунарске опреме, значајну сарадњу у реализацији законске обавезе превођења свих матичних књига у електронски облик и достављање Министарству правде и државне управе, са Министарством и локалним самоуправама имала је Владина Канцеларија за одрживи развој недовољно развијених подручја. Тим поводом, данашњем састанку присуствовао је др Сулејман Угљанин, министар у Влади Србије, који је подсетио да је у претходном периоду ова Канцеларија обезбедила финансијска средства и извршила набавку потребне опреме за ове општине, између осталих и општину Прибој.
У реализацији овог пројекта, Министарство и Канцеларија за одрживи развој имали су добру партнерску сарадњу са Јавним предузећем ПТТ Саобраћаја "Србија", које је инсталирало опрему и извршило део обуке.
Подсећања ради, у децембру прошле године постигнут је споразум између Министарства правде и државне управе, Канцеларије за одрживи развој недовољно развијених подручја и ЈП ПТТ Србија о набавци и ставаљању у рад компјутерске опреме за 43 неразвијене општине у Србији. Ови споразумом предвиђена је и обука матичара у општинама.
Значај овог Споразума јесте да се помогну неразвијене општине, како би се прикључиле Центалном систему за електронско вођење матичних књига. У плану је да се све матичне књиге у Србији преведу у јединствену електронску базу података до краја 2014. године.
poseta 6 9 13 1
poseta 6 9 13 2
poseta 6 9 13 3
poseta 6 9 13 4