slideshow04

Вучић посетио ФАП

Прибој, 31. октобар 2013. - Радници прибојског ФАП-а, који су протестовали три дана, постигли су договор са Владом Србије, после разговора првог потпредседника Владе Александра Вучића са представницима штрајкача, руководства фабрике и општине.

Вучић је рекао да је постигнут договор да запосленима у ФАП-у до уторка буде исплаћена једна од укупно четири и по плате колико им је дуговано, а да ће преостале добити до 1. марта 2014. године. Први потпредседник Владе за РТС је рекао да су разговори били тешки, али да су успешно окончани. "Рекао сам им да не иду више на пругу, јер смо имали штету од тога 25 милиона динара и они су то прихватили као грешку", рекао је Вучић и додао да су разговарали о томе да држава нема новца за бацање. "Држава 12 година даје субвениције и ништа се не дешава, нема стварног реструктурирања. Чини ми се да је много тога недостајало што је могло да се уради у претходном периоду, а сада постоје напори руководстава да се пронађе стратешки партнер", рекао је Вучић. Према његовим речима, договорено је формирање радне групе у којој ће бити представници Министарства привреде, Министарства финансија, у којој ћу бити и Вучић и представници његовог кабинета, затим представници радника, пословодства ФАП-а, представници Мерцедеса, који су били у Прибоју на Вучићев позив. "Ми смо посебно обавили разговоре са њима. Не могу да очекујем да ће то одмах бити завршено на начин на који би требало, али и да уђу и са 10-15 одсто да покрију производњу, то би много значило, јер ми ту имамо и друге идеје у вези са наменском индустријом и за то смо део финансијских средстава одвојили", рекао је први потпредседник Владе.
Вучић је рекао да је радницима поручио да више не можемо да трпимо да имамо фирме које само троше новац, а не зарађују. "Ми хоћемо здраве, профитабилне фирме и видим да су људи спремни да раде, да уложе много енергије", рекао је Вучић. "Ја сам им рекао истину, нисам дошао било коме да се удварам, рекли смо им нема оноликих плата, ми да дајемо у бунар немамо. Примаћете минималац, за тај минималац имате да се трудите, радите. Себи смо скратили законски рок до када треба да се заврши реструктуирање свих 159 предузећа. Овде смо скратили период да у наредна четири месеца то решимо", рекао је Вучић.
Говорећи о пласману ФАП-ових производа на домаћем тржишту, Вучић је рекао да је на тај начин могуће пласирати 150 до 200 возила, што, како је рекао, није довољно. Вучић је нагласио да је потребно пронаћи стратешког партнера, који ће да направи бизнис план који је одржив.
"Мислим да смо неке од њих заинтересовали и оне који су били вечерас и неке друге. Желим да људи у Србији, као и у Прибоју знају, да није нама проблем да издвојимо новац уколико та фирма има добар бизнис план и уколико ће у наредних 20 година да буде профитабилна и да ми можемо да наплаћујемо од ње порезе и доприносе, а не да ми то плаћамо", истакао је Вучић.
Он је поновио да је циљ да ФАП буде здрава компанија. "Нема проблема, даћемо једнократно већу суму новца, али дајте да не плаћамо наредних 12 година, као што смо плаћали претходних 12 година, и не знате где су те паре", рекао је вицепремијер.
Вучић каже и да се разговарало о старосној структури, рационализацији, вишку запослених и да су људи, како је рекао, то разумели и поздравили.
"Ми ћемо њима завршити што се тиче здравствног осигурања и то већ до уторка, очекујем да тај први минималац добију у току следеће недеље. Тиме је држава показала своју одговорност да неће да исплаћује нешто што није зарађено, али ће истовремено омогућити људима да преживе", рекао је Вучић.
Састанку је претходила је деблокада железничке станице у Прибоју и нормализација саобраћаја на прузи Београд-Бар, што је био Вучићев услов за разговор о проблемима прибојске фабрике.Вучић је на састанак са руководством ФАП-а дошао са својим економским саветником Синишом Малим и саветником Јоргом Хаскенсом, а са првим потпредседником владе у Прибоју је био и и један од директора "Мерцедеса" Ралф Јирген Зејерлен. Фабрика аутомобила Прибој једини је произвођач тешких привредних возила у Србији, а основана је пре шест деценија, 30.октобра 1953. Марта 2010. најављивано је склапање уговора ФАП-а са кинеском компанијом "Донг фенг", највећим произвођачем камиона у Азији, али су преговори са кинеском фирмом окончани неуспешно. Одбор Скупштине Србије је у децембру 2010. препоручио Агенцији за приватизацију и Министарству економије да део ФАП-а, буде посебно приватизован, и то погон који је производио кочиону технику,и који је пословао успешно.
Извор: РТС, Фото: Танјуг
poseta-vucica-fapu