slideshow04

САД и Србија покрећу прoјeкaт који ће донети нова радна места и бољи живот на југу и југозападу Србије

Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) и Национална агенција за регионални развој (НАРР), 6. децембра званично су започели Пројекат за развој приватног сектора који ће се реализовати у 12 економски угрожених општина на југу и југозападу Србије.

Од пројекта за развој приватног сектора, вредног 4,1 милион долара, очекује се да побољша квалитет живота у ова два региона помагањем компанијама да повећају инвестиције и отворе нова радна места проширењем тржишта за своје производе. УСАИД и НАРР ће помоћи малим и средњим предузећима да лакше освоје нова тржишта, да унапреде своју управљачку праксу и ојачају производна и трговинска удружења. Новим предузећима у власништву жена и младих такође ће бити понуђене обуке и бесповратна средства.
Директно партнерство УСАИД-а и Владе Србије на овом пројекту знак је снажнијих веза између влада Србије и САД. Пројекат за рaзвој приватног сектора спроводиће НАРР кроз своју мрежу Регионалних развојних агенција. Процењује се да ће регионалне развојне агенције у Лесковцу, Краљеву, Ужицу и Новом Пазару, у сарадњи са Агенцијом за МСП из Врања, пружити помоћ за 120 извозно оријентисаних компанија и најмање четири кластера и пословна удружења како би створили нова радна места и повећали продају и извоз кроз техничку помоћ, обуку и наступ на трговинским сајмовима.
Општине у којима ће се реализовати пројекат су: Лесковац, Врање, Прешево, Бујановац, Медвеђа, Рашка, Нови Пазар, Сјеница, Тутин, Прибој, Пријепоље и Нова Варош.
Пројекат за развој приватног сектора надовезаће се на успех УСАИД-овог Пројекта за економску сигурност, који се завршио у марту ове године, након што је помогао да 137 малих и средњих предузећа из ова два региона превазиђе препреке на путу ка успешном пословању.
Извор: НАРР