slideshow04

Отворена топлана на биомасу за школе у Новом Прибоју

У Прибоју је данас, 22. октобра на свечан начин пуштена у рад топлана на биомасу снаге 1,8 MW која ће грејати просторије две основне школе - ОШ "Десанака Максимовић" и ОШ "Вук Караџић" и две средње школе - Гимназију Прибој и Машинско - електротехничку школу, затим Дечји диспанзер и Амбуланту за одрасле Дома здравља у Новом Прибоју. Вредност топлане, која ће као енергент користити дрвену сечку, је 126 милиона динара, а коју је финасирала Влада Србије преко своје Канцеларије за управљање јавним улагањима.

Чину свечаног пуштања у рад новизграђене топлане на биомасу, поред челника општине Прибој присуствовали су и представници Немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ, представници суседних градова и општина и њихових јавних предузећа, затим представници Регионалне развојне агенције Златибор, Радне групе за биомасу и енергетску ефикасност Златиборске области, представници извођача радова, невладиног сектора...

- Данас је значајан дан за општину Прибој, ученике и запослене у школама у Новом Прибоју,као и организационим јединицама Дома здравља у овом делу града, јер од данас добијају сигурније и квалитетно грејање својих просторија на даљински систем - рекао је председник општине Прибој Лазар Рвовић. Времена смрзавања, због лошијег грејања ранијих година су за нама,јер се радило о старој и дотрајалој опреми. Школарци ће сада имати одлично грејање, сви Прибојци чистији ваздух, а Општина значајне уштеде у свом буџету - додао је Рвовић и нагласио да је Прибој, међу првима у Србији, захваљујући техничкој подршци Немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ и финасијску подршку Владе Србије, кренуо у замену фосилних горива биомасом, и за 6 година ево стигло се до друге фазе и друге топлане, поред оне у Старом Прибоју која већ неколико година успешно функционише. У трећој фази, наредне године, следи изградња градске топлане и реконструкција комплетног топловодног система, па ће наш град опет први у Србији прећи у потпуности на биомасу која се производи управо у нашој средини - рекао је Рвовић.

- Нама је драго да присуствујемо оваквим догађајима када се пуштају у рад нове и савремене топлане на биомасу, уместо досадашњих на угаљ и мазут, а Прибој је пионир тог процеса у Србији и будућа локомотива развоја биоенергије у нашој земљи - рекла је Милица Вукадиновић, руководилац ГИЗ-овог пројекта одрживог тржишта биоенергије у Србији. Ваша Општина имала је визију, да се у функцији града и својих грађана, користе сопствни ресуреси, да се поштује еколошки аспект, али и економска рачуница. - наглашава Вукадиновић и додаје, да је ова котларница и пример мини мреже више корисника даљинског грејања са једне котларнице на биомасу, и да тако Прибој крупним корацама иде у сусрет новим технологијама и економско и еколошки и оправданим решењима - закључила је Миллица Вукадиновић.

- Оно што смо започели пре 6 година, ево полако се конкретизује - задовољан је Саша Василић, заменик председника општине Прибој и координатор ових пројеката према Влади Србије и њеној Канцеларији за јавна улагања којима одаје велику захвалност, што су препознали потребу Прибоја за оваквим решењима и финасијски помогли њихову реализацију. Уз све изнете аспекте значаја топлане на биомасу за нашу локалну самоуправу, Василић истиче и врло значајно отварање нових радних места, не само у систему топлане, него и у производњи пелета и дрвне сечке, управо на нашем подручју, што ће свакако допринети бољем стандарду наших грађана. У току су активности и на почетку изградње и градске топлане, али и израда пројекта за котларнице на биомасу у Болници и Дому здравља Прибој, чиме ће се у потпуности фосилна горива за даљинско грејање у Прибоју заменити биомасом - каже Василић

Пре свечаног пуштања у рад топлане на биомасу у Новом Прибоју, за раднике прибојске топлане, али и суседних општина које су у процедури за изградњу истих у својим срединама, уз присуство представника немачке организације ГИЗ и РРА Златибор и Радне групе за промоцију одрживе биоенергије у Залатиборксој области, у сали Омладинског центра у нашем граду, одржано је предавање о Контроли и карактеристикама биомасе, у овом случају дрвне сечке како би у својим топланама производили што боље и ефикасније грејање, а у договору са произвођачима, обезбедили и што квалитетнији енергент.

Едукативно предавање, на тему "Контрола квалитета дрвне сечке" са конкретним примерима дрвне сечке у новизграђеној топлани у Новом Прибоју, одржали су Марко Јањушевић, енергетски менаџер општине Прибој и Ђорђе Марић стручњак за ову област из Србијашума.

toplana na biomasu 1 8 MW