slideshow04

Vesti

Priboj posetio direktor Uprave za saradnju sa verskim zajednicama

Opštinu Priboj u petak, 25. oktobra posetio je direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Mileta Radojević, koji je sa čelnicima lokalne samouprave i predstavnicama verskih zajednica, razgovarao o daljoj i još uspešnijoj saradnji.

Visokog gosta primio je predsednik Opštine Priboj Lazar Rvović, a sastanku su prisustvovali i zamenik predsednika Opštine Saša Vasilić i predsednik SO Priboj Boris Mrdović, zatim glavni imam MIZ Priboj Harun ef. Eminagić i protojerer stavrofor Marko Papić.

poseta direktora uprave verske zajednice

Na sastanku se razgovaralo o dosadašnjoj saradnji Srpske pravoslavne crkve i Islamske zajednice u Srbiji i lokalne samouprave, sa nadležnom Upravom u Ministarstvu pravde, i ocenili da je ona zaista bila uspešna i plodotovrna, da je Uprava pomagala tamo gde je to god bilo potrebno i moguće, i da prosto nema verskog objekta, i na ovom području, koji se gradio ili rekonstruisao,a da nije bilo pomoći i nadležne republičke Uprave, ali i lokalne samouprave – rekao je Radojević.

- Međusobnim odnosom vernika i verskih zajednica u gradu na Limu zadovoljan je prvi čovek opštine Pribo Lazar Rvovićj, kao i dosadašnjom saradnjom sa Upravom za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama, koji ističe, da dalja saradnja - može da bude samo još plodotovornija, što će samo doprineti i boljoj turističkoj ponudi našeg grada, a time i razvoju verskog turizma – kaže Rvović.

Dosadašnje građevinske radove na verskim objektima u Priboju Uprava za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama pomogla sa preko 50 hiljada evra, najmanje taj iznos neće izostati ni u narednoj godini što će zavisiti od podnetih projekata, a Uprava pomaže i na druge načine i svakodnevni život paroha i imama, pogotovu ruralnim sredinama.

Dobra saradnja verskih zajednica iz Priboja i lokalne samouprave sa Upravom za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama, pored dobrobiti na zadovoljstvo vernika i verujućeg narodan, doprinosi i opštem dobru, razvoju verskog turizma, jer Priboj i ovaj kraj zaista mogu da se podiče značajnim i znamenitim, i verskim i kulturno-istorijskim objektima, koje svakako treba što bolje iskoristiti u turističke svrhe, a time i uticati na što bolje punjenje budžeta i verskih zajednica, ali i lokalne samouprave.